Teadlased uurisid, mitu sekundit peaks kestma silmside

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Silmside on väga oluline, kui sa tahad endast näiteks tööl enesekindlat muljet jätta. Samuti on tavaline vaadata silma oma sõpradele või kaaslasele, see annab märki usaldusväärsusest ja sellest, et sa oled nende jutust huvitatud. Aga, kui kaua ma peaks teisele inimesele silm vaatama, et olukord ei muutuks piinlikuks?

Londoni teadlased uurisid, kui kaua suudavad inimesed üksteisele silma vaadata ja mis hetkest hakkab neil ebamugav. Selleks palusid nad ligi viiesajal muuseumikülastajal 56-st riigist osaleda eksperimendis, kus nad pidi istuma ja vaatama ekraanile, kus kujutati mees- või naisnäitlejat, kes vaatas neile silma ühest hetkest kuni kümne sekundini. Mõõdeti inimeste pupillide laiust ja paluti, et nad hindaksid oma mugavust või ebamugavust antud situatsioonis, vahendab attn.com.

Tuleb välja, et ideaalse silmside pikkus on kolm sekundit. Mugavustsoon tähendab vaadata kellelegi silma kaks kuni viis sekundit. Enamik inimestele on ebameeldiv, kui keegi vaatab neid sekundiks või kauem kui üheksa sekundit. Üllatuslikult selgus, et ebamugavus ei sõltunud inimese soost, välisest atraktiivsusest või iseloomuomadustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles