Mehed on pärast kaklust valmis kiiremini leppima kui naised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sportlased kätlemas
Sportlased kätlemas Foto: SCANPIX

On mitu teooriat, miks mehed on töökohtadel domineerivamad kui naised, samas meeste kiire leppimine vastasega pärast kaklust on osa sellest.

Teadlastele on pikka aega teada, et isased šimpansid suudavad pärast kaklemist kokkuleppele jõuda ja koostööd teha, kuna territoorium vajab rivaalide eest kaitsmist, edastab redorbit.com.

Uues uuringus vaadati, kas sama kehtib ka inimeste kohta, katsealused olid selles sportlased.

Teadlased vaatasid lindistus 44 riigist pärit sportlastest, kes osalesid võistlustel. Nende seas oli tennisiste, lauatennisiste, sulgpallureid ja poksijaid. Teadlasi huvitas eelkõige matšijärgne suhtlus, mis näitas, kuidas vastasesse suhtuti ja kas taheti üles näidata leppimist. 

Ilmnes, et meessportlaste seas oli rohkem neid, kes pärast matši läksid vastast kätlema ja kallistama. Naiste puhul oli seda vähem, naised pigem surusid vastasel põgusalt kätt ja kiirustasid minema.

«Naissportlaste puhul on sageli näha, et nad ei anna vastasele korralikult kätt, vaid nende sõrmed puutuvad korraks kokku,» teatas Harvardi ülikooli psühholoog Joyce Benenson.

«Spordis tuleb leppimine kõige paremini esile. Meessportlaste puhul on alatihti näha, et käe andmine on soe, südamlik ja tugev. Võib arvata, et poksis ei anna sportlased pärast matši kätt, kuna tegemist on vägivaldse, lausa tapva spordialaga, kuid tegelikult austatakse selles vastaseid väga ja neid koheldakse austusega,» lisas Benenson.

Uurijate arvates on vastase austamise ja temaga leppimise taga inimkonna algusajast pärit käitumine, et paremini hakkamasaamiseks on vaja teha koostööd, kuid see kehtib ka tänapäeval.

Võistlusele järgneb leppimine, see on vajalik ühiskonna toimimiseks. Mehed suudavad vastasega leppida kergemini kui naised ning mehed on teatud olukordades valmis kaaslaste eest surema.  Naised ei vaja leppides füüsilist kontakti nagu mehed, kuid pereringis suudavad leppida sama kiiresti kui mehed.

«Mehed suudavad pärast konflikti kiiremini leppida kui naised. Mees-mees suhe on teistsugune kui naine-naine suhe. Naiste puhul jääb alati «liivatera» sisse, sest naised vajavad, et keegi jääks konfliktis võitjaks,» selgitasid psühholoogid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles