Apple´i juht: ettevõtetel peaks olema selged moraalsed väärtused (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Cook
Tim Cook Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS

Apple´i juht Tim Cook usub, et lisaks kasumi teenimisele peavad igal ettevõttel olema ka moraalsed väärtused, millest oma tegevuses lähtuda, kirjutab Business Insider.

Viimased viis aastat Apple´it tüürinud Cook on avalikkuse ees endast välja läinud vaid korra. 2014. aastal toimunud aktsionäride iga-aastasel koosolekul väitis ühe konservatiivse mõttekoja esindaja oma sõnavõtus, et kõik Cooki tegevused peaks olema suunatud ainult Apple´i kasumi suurendamisele.

2011. aastal Apple´i juhtimise legendaarselt Steve Jobsilt üle võtnud Cook vastas talle üsna teravalt.

«Kui me teeme tööd selle kallal, et meie seadmeid saaks kasutada ka nägemispuudega inimesed, ei mõtle me neetud investeeringutasuvusele,» ütles ta.

«Kui sa tahad, et ma teeks asju ainult investeeringutasuvusest lähtudes, soovitan ma sul Apple´i aktsiad maha müüa,» lisas Cook.

Esmaspäeval Fast Company´le antud intervjuus kinnitas ta veelkord, et tema juhtimispõhimõtted on kantud sotsiaalsest vastutusest.

«Ma usun, et sarnaselt inimestega, peavad ka ettevõtetel olema väärtused ja põhimõtted,» rääkis Cook.

Avalikult homoseksuaalne Cook on lisaks Apple´i käibe kolmekordistamisele teinud ettevõtte nähtavaks ka mitmete moraalsete väärtuste toetamise vallas.

Ta on sõna võtnud transsooliste kaitseks, võidelnud tarbijate privaatsuse eest FBIga ning suurendanud Apple´i keskkonnateadlikkust.

Apple on viimastel aastatel rajanud suuri päikesepaneeliparke ning asutanud eraldi ettevõtte, et müüa enda toodetud taastuvenergiat.

Apple´i mullu avaldatud keskkonnaraportis teatati, et ettevõte «ei hakka kliimamuutuste teemal väitlema, vaid tahab seda protsessi peatada.»

Selline hoiak peegeldub ka Apple´i tegudes - 93 protsenti ettevõtte kasutatavast energiast on taastuv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles