ELi liikmesmaad toetasid Hispaania ja Portugali trahvimata jätmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre Moscovici
Pierre Moscovici Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) liikmesmaad kiitsid teisipäeval heaks Euroopa Komisjoni otsuse mitte määrata Hispaaniale ja Portugalile eelarvereeglite rikkumise eest trahvi ja seadsid kahele riigile uued eelarvesihid.

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Pierre Moscovici ütles, et otsus kujutab endast ELi stabiilsus- ja kasvupakti «nutikat rakendamist».

«Nõukogu määratleb Hispaaniale ja Portugalile eelarvepuudujäägi alla kolme protsendi taseme viimiseks lisaaja andmisega uued usaldusväärsed eelarvetrajektoorid ning see aitab kaasa nende majanduste ja euroala majanduse tugevdamisele,» lausus volinik.

Stabiilsus ja kasv nõuavad tema sõnul riikidelt kindlameelsust korrastada oma rahaasjad. «Usun, et Hispaania ja Portugal reageerivad kohaselt,» ütles Moscovici.

Euroopa Komisjon teatas juuli lõpus, et ei kavatse kehtestada Hispaaniale ja Portugalile eelarvereeglite rikkumise eest trahvi suurusjärgus 0,2 protsenti kahe riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Lõplik otsus jäi 28-liikmelise ELi nõukogu teha. Paljud riigid eesotsas Prantsusmaa ja Itaaliaga väitsid, et Brüssel peaks andma neile eelarvepuudujäägi nõutud piiridesse viimiseks lisaaega, sest Madriid ja Lissabon seisavad silmitsi rahva rahulolematusega aastatepikkuste kasinusmeetmete pärast.

Saksamaa juhitav leer toetas eelarvereeglite jõustamist ning trahvi määramist.

Hispaania eelarvedefitsiit oli 2015. aastal 5,1 protsenti SKTst, mis jäi Komisjoni nõutud 4,2 protsendist kaugele.

Nõukogu sõnul peab Madriid tänavu kärpima eelarvepuudujääki 0,5 protsendi võrra SKTst ja langetama selle 4,6 protsendile. 2017. aastal on eesmärk 3,1 ja 2018. aastal 2,2 protsenti.

Portugalile seati eesmärk tõmmata eelarvepuudujääki tänavu 0,25 protsendi võrra koomale, et defitsiit jääks 2,5 protsendile. 2015. aastal oli Portugali eelarvepuudujääk 4,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles