Mustpeade maja jääb linna omandisse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustpeade maja.
Mustpeade maja. Foto: Liis Treimann

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul tagab eilne riigikohtu otsus Mustpeade maja avalikku kasutusse jäämise.


«Ka kõrgeima astme kohus leidis, et Vabariigi valitsuse otsus Mustpeade maja tagastada oli õigusvastane,» ütles Võrk Raepressi vahendusel. «Seega oleme saavutanud kohtus võidu ning ühtlasi loodame, et Tallinna kultuurielu seisukohalt äärmiselt oluline ajalooline hoone jääb ka tulevikus avalikku kasutusse.»

Võrgu sõnul on Mustpeade maja linna jaoks väga oluline kultuuriobjekt, kus pakutakse nii linlastele kui ka linna külalistele mitmekesist kultuuritegevust ja -elamust.

«Leidsime, et Mustpeade Maja peab kultuurifunktsiooni säilitama ning hoonetekompleksi tagastamine oleks ebaotstarbekas,» ütles Võrk.

Mustpeade majas toimub aastas umbes 300 erinevat üritust ja hoone esinduslikud ruumid on aktiivses avalikus kasutuses. Hoone ruumiprogramm võimaldab korraga kasutada mitut saali ja korraldada erinevaid pidulikke vastuvõtte, balle, festivale, kontserte jm. Lisaks kontserttegevusele on Mustpeade maja sobilik koht vanalinnas riiklike vastuvõttude korraldamiseks.

16. sajandist pärinev hoonetekompleks on suure kultuuriajaloolise tähtsusega riiklik arhitektuurimälestis. Tallinna linna tellimusel tehti aastatel 1987-1990 hoones põhjalik restaureerimine, mille käigus taastati hoone kultuurifunktsioon.

Sellest tulenevalt tegi Tallinna linn Vabariigi valitsusele ettepaneku Mustpeade maja endistele omanikele tagastamisele kuuluva vara hulgast välja arvata, ent seda ettepanekut ei arvestatud.

Tallinna linnavalitsus kaebas Mustpeade maja tagastamisotsuse kohtusse ning kohus leidis, et valitsuse otsus hoone tagastada oli seadusevastane. Eile andis ka riigikohus oma otsusega õiguse linnavalitsusele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles