Video: ÜRO teatel ohustab kahe miljoni süürlase elu vee- ja elektripuudus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi turg Aleppos
Tühi turg Aleppos Foto: SCANPIX

ÜRO sõnul peaksid Süüria vaenutsevad osapooled tegema sõdimises pausi, et vee- ja elektrisüsteemi saaks uuesti töökorda, sest nii vee kui elektrita on umbes kaks miljonit inimest.

BBC teatel on kõige haavatavamad lapsed, seda eelkõige Aleppos, kus samuti puhast vett ei ole ja on oht haiguste levikuks. 

Välisvaatlejate sõnul on Süüria valitsusvägede ja mässuliste vahelised lahingud viimastel nädalatel intensiivistunud. Aleppo idaosas on lahingutegevuse tõttu lõksus vähemalt 250 000 inimest, kes lõigati valitsusvägede poolt ära juuli alguses, kui väed sulgesid sinna suunduvad teed.

Möödunud pühapäeval sulgesid mässulised Lääne-Alepposse viiva põhilise tee, kuid sattusid samas valitsusvägede tule alla.

Lasteorganisatsiooni UNICEF andmetel on Alepposse jäänud pered katastroofi lävel, sest juba neli päeva ei ole linnas vett ja elektrit.

«Aleppos ei ole vett ega elektrit, samas on seal kuumalaine. Juuakse musta vett, mis võib haigusi tekitada, eriti just lastel,» teatas UNICEF.

Meteoroloogide andmetel on Aleppo piirkonnas temperatuur olnud mõnda aega 40 soojakraadi juures.

UNICEFi arvates peaks sõdijad tegema lahingutes 48–tunnise pausi, et varustada humanitaarkoridori kaudu lõksu jäänud tsiviilelanikke eluks vajalikuga, kaasa arvatud vesi, ravimid ja toit.

«Lahingutes saavad kanntada ka haiglad ja kliinikud, mille tõttu Aleppo elanike ellujäämine on suure küsimärgi all,» teatas ÜRO humanitaarkoordinaator Süürias Yacoub el-Hillo.

Aleppo oli enne sõda Süüria «äripealinn», linnal on rikas kultuuri- ja arheoloogiapärand, kuid viis aastat kestnud sõja tagajärjel on suur osa sellest hävinenud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles