Turistid seavad jabural põhjusel kilpkonnade elu ohtu (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilpkonn värviti munapühade ajal vesivärvidega. Los Angeles'i pikaajaline traditsioon.
Kilpkonn värviti munapühade ajal vesivärvidega. Los Angeles'i pikaajaline traditsioon. Foto: Scanpix/AFP

Florida ametivõimud paluvad, et kõik osariigi külastajad ja elanikud lõpetaksid kilpkonna kilpide värvimise, sest see teeb nad röövloomadele liialt nähtavaks ning ühtlasi võivad kahju teha värvis leiduvad ained.

Kilpide värviga katmine ei lase kahepaiksetel enam päikesest vajalikke vitamiine kätte saada ning ühtlasi rikub see nende loomuliku peitemehhanismi. Värvis leiduvad mürgised ained võivad tekitada aga hingamisprobleeme ja need võivad sattuda kilpkonna vereringesse, vahendab Lonely Planet.

Kõige enam on ohustatud kaevur-kilpkonnad, sest nemad on juba niigi ohustatud liikide nimekirjas. Floridas on nende jaoks ideaalne elukeskkond, sest neile meeldib olla liivastel aladel, kus on vähe puid. Looduses võib see kilpkonn elada 60-aastaseks.

Värvi saab tavaliselt kilbilt eemaldada, kuid tihti ei tule see täielikult maha või jäävad kilbile siiski mõned laigud. Et kõike maha saada, tuleb looma mitmeid kordi puhastada ja selleks tuleb kilpkonn narkoosi alla panna.

Põhjus, miks inimesed kilpkonni värvivad, on teadmata. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles