Keskerakonna populaarsus jaanuaris langes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil jaanuari keskel.
Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil jaanuari keskel. Foto: Liis Treimann

BNSi tellitud TNS Emori uuringu kohaselt langes Keskerakonna populaarsus pärast detsembris puhkenud rahastamisskandaali kolme protsendipunkti võrra 23 protsendile, kusjuures negatiivselt mõjus skandaal keskpartei positsioonile eestlaste seas, venelaste hulgas on Savisaare partei populaarsus aga tugevnenud.
 

Erakondade reitingu edetabelit juhib endiselt Reformierakond, keda pooldas nii detsembris kui jaanuaris 36 protsenti valimisealistest kodanikest. Viimaste aastate kõrgeim - 43 protsenti - oli erakonna toetus mullu novembris.

Keskerakonna toetus on kõikunud viimastel kuudel vahemikus 23-26 protsenti: novembris toetas erakonda 23, detsembris 26 ning jaanuaris taas 23 protsenti valijatest.

Keskerakonnale järgneb populaarsuselt Reformierakonnaga koos koalitsioonis olev Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), keda nii novembris kui detsembris toetas 15, jaanuaris aga 16 protsenti inimestest. Veidi on oma toetust kasvatanud ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), kel oli novembris 11, detsembris 13 ning jaanuaris 14 protsenti toetajaid.

Eestimaa Rohelisi, kelle toetusprotsent oli novembris kolm ja detsembris viis, toetas jaanuaris uuringu kohaselt neli protsenti valijatest. Rahvaliidu toetus langes samal ajal detsembri
neljalt tagasi kahele protsendile, kus see oli ka septembris, oktoobris ja novembris.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles uuringutulemusi kommenteerides, et Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare detsembrikuine rahastamisskandaal mõjus negatiivselt Keskerakonna positsioonile eestlaste seas.

«Eestivenelaste hulgas on erakonna reitingu trend olnud viimastel kuudel hoopis tugevnev,»
lausus ta.

Reformierakonna reiting on Voogi sõnul eelmise aasta keskmise tasemel ning ka IRLi toetus on püsinud viimasel neljal kuul suhteliselt stabiilne. SDE positsioon on samas eelmise aasta
septembriga võrreldes paranenud juba kuus protsendipunkti ning seda eeskätt Lõuna-Eestis ja Tartus, kus ollakse teisel-kolmandal positsioonil.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 5.-26. jaanuarini 812 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli jaanuaris 27 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles