Aleppo viimased arstid saatsid Barack Obamale abipalve

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla Aleppos
Haigla Aleppos Foto: SCANPIX

Süürias sõdivate poolte poolt ümber piiratud Aleppo viimases arstid saatsid abipalvekirja USA presidendile Barack Obamale palvega, et riigijuht sekkuks ja tsiviilelanikke aitaks.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed on jätkanud Aleppo piiramist, sest linn on seni mässuliste väeüksuste käes, edastab The Independent.

Möödunud laupäeval suutsid mässuliste üksused lüüa valitsusvägesid tagasi niipalju, et Alepposse sai luua ala, mis võimaldaks selle kaudu viia elanikele toitu ja muud vajalikku.

Möödunud kuul langes Aleppo Süüria valitsusvägede piiramisrõngasse tänu Venemaa õhurünnakutele ning tsiviilelanikud sattusid raskesse olukorda, kuna lahingutegevuses on saanud kannatada nii vee- kui elektrisüsteem.

Nüüd kirjutasid 29 arsti USA presidendile Obamale kirja, et ta sekkuks ja aitaks linna idaosas luua tsooni, mis oleks õhurünnakute eest kaitstud. Nad kutsusid välisriike üles tegema kõik, et Aleppo pääseks ümberpiiramisest.

Tegemist on võrdlemisi pika kirjaga, millele on alla kirjutanud viimased 29 arsti, kes hoolitsevad linna jäänud 300 000 elaniku tervise eest.

Austatud president Obama,

Oleme viimased 29 arsti, kes  kannavad hoolt Aleppo idaossa jäänud 300 000 elaniku eest. Režiimiväed on linna ümberpiiranud, kuid nende tagasilöömine annab võimaluse tuua linna eluks vajalikku. Linna piiramist saab ajutiselt katkestada, kuid mitte diplomaatia abil. Meie elu ja surm sõltub, millised on lahingu tulemused.

Viis aastat oleme seisnud surmaga silmitsi ja nende aastate jooksul oleme näinud, kuidas hukkusid meie lähedased, patsiendid ja kolleegid. Oleme kogenud, kui keeruline on Süürias. Viimased evakuatsioonipakkumised režiimijuhtidelt ja venelastelt on tegelikult olnud ähvardused tsiviilelanike aadressil – põgene või sure.

Möödunud kuul tehti Süürias haiglatele ja kliinikutele 42 rünnakut, neist 15 haiglatele, kus meie töötame. Nüüd tehakse haiglatele rünnakuid iga 17 tunni tagant. Kui rünnakud jätkuvad, siis ei ole ühe kuu pärast Aleppos enam ühtegi haiglat ning 300 000 inimest jäetakse surema.

Meile kui arstidele teeb kõige enam valu, et peame langetama otsuse, kes jääb elama, kes sureb. Meile jõuavad vahel raskelt vigastatud väikelapsed ja me peame otsustama, kellel on neist kõige suurem võimalus ellu jääda või meil ei ole vajaminevat aparatuuri ja ravimeid nende aitamiseks.

Kaks nädalat tagasi hukkus inkubaatorites hapniku puudumisel neli vastsündinut, kuna plahvatus lõhkus hapnikuga varustamise. Nad lahkusid elust enne kui elu alata sai.

Hoolimata sõjaõudusest oleme me ikka Aleppos ja abistame neid, kes abi vajavad. Meie pühendumine on jäägitu. Osa meist olid külastamas pereliikmeid kui same teada, et Aleppo on piiramisrõngas. Me tulime tagasi, osa meist jalgsi, kuna autoteedel on palju ohte. Ilma meie abita oleks surnud veelgi rohkem inimesi. Meie kohus on jääda ja hädasolijaid aidata.

Härra president palume ka teil täita oma kohust.

Kui Alepposse ei avata alatist humanitaarabikoridori, siis on  vaid aja küsimus, millal me oleme uuesti režiimivägede poolt ümberpiiratud, tekib nälg ja haiglates lõppeb vajalik. Surm on siis kõigil silme ees. Meil ei ole vaja rõhutada, et Süüria valitsusväed ja Venemaa sõjalennukid panevad toime sõjakuritegusid. Meil ei ole vaja selgitada, et nad panevad inimsusvastaseid tegusid toime Aleppos.

Me ei vaja kellegi pisaraid, kaastunnet ega palveid, meil on vaja Ida-Alepposse pommitamisvaba tsooni ja rahvusvahelise üldsuse jõupingutusi, et Aleppo ei langeks enam kunagi piiramisrõngasse.

Teie

Dr. Abu Al Baraa, lastearst

Dr. Abu Tiem, lastearst

Dr. Hamza, haigla direktor ja juhtivarst

Dr. Yahaya, lastearst ja toitlustusprogrammi juht

Dr. Khalid, ortopeed

Dr. Muhannad, ortopeed

Dr. Hamza, kirurg

Dr. Mohammed, kirurg

Dr. Rasoul, uroloogiakirurg

Dr. Muhammad, kirurg

Dr. Wassim, kirurg

Dr. Ammar, kirurgia resident

Dr. Nidal, parameedik

Dr. Amir, erakorralise meditsiini arst

Dr. Jamal, erakorralise meditsiini arst

Dr. Faraj, parameedik

Dr. Yousef, üldarst

Dr. Abu al-Hasan, kirurg

Dr. Ahmed, üldarst

Dr. Abdul Khaleq, arst

Dr. Abu Al Said, kirurg

Dr. Abu Ziad, kardioloog

Dr. Munther Al Saleh, ortopeed

Dr. Abu Mohammad, kirurg

Dr. Abu Abdo, kirurg

Dr. Abd Al Rahman, uroloog

Dr. Abu Tareq, erakorralise meditsiini arst

Dr. Abu Maryam, neuroloogiakirurg

Dr. Farida, üldarst

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles