Nutikas nipp, millega tööandjad selgitavad välja kandidaatide suurimad nõrkused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: SCANPIX

Pea igal töövestlusel esitab intervjueerija küsimuse kandidaadi nõrkuste kohta. Vahel on see küsimus aga stampvastuste vältimiseks nutikalt maskeeritud, selgitas personalikoolitaja James Reed Business Insider.

«Mis on sinu kõige suurem nõrkus?» on üks kõige rohkem esitatud intervjuuküsimusi üldse. Töövestlusele kutsutud kandidaadid on selleks tavaliselt juba valmistunud, õppides pähe võimalikult neutraalse vastuse, mis aga ei anna inimese kohta tegelikult mingit infot.

Tööandjad on aga sellest probleemist teadlikud ning nutikamad neist kasutavad lihtsat nippi, mis võib ka väga enesekindla kandidaadi rivist välja lüüa. Nimelt esitatakse see küsimus teise sõnastusega, milleks tööle kandideerija ei pruugi valmistunud olla.

Tihtipeale on selleks variatsiooniks: «Mis sulle enda juures kõige vähem meeldib?»

Tegelikult on tegu sellesama küsimusega, kuid kuna sõnastus on erinev ja isiklikum, võib kandidaat üsna suure tõenäosusega ootamatult endast rohkem rääkida, kui oli algul plaaninud.

Reedi sõnul võib intervjueerijal olla palju põhjusi esitada teistsugune sõnastus.

«Ta võib soovida, et sa paljastaks enda kohta rohkem kui plaanisid. Samuti aitab see saada ülevaate sellest, kuidas saad hakkama ootamatute olukordadega.»

Koolitaja lisas, et kindlasti ei tohiks sellele vastata liiga isiklikult.

«Tegu on tööintervjuuga, mitte psühholoogi külastusega, seega võid oma kõige sügavamad hingesopid avamata jätta. Ole rahulik ning paiguta see küsimus mõttes vanasse raamistikku ümber. Vasta sellele samamoodi, nagu sa vastaks teiste puuduste kohta, mis vajaksid parandamist. Too välja mingi inimlik viga või puudujääk, mis ei ole seotud sinu võimega antud töökoha ülesandeid täita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles