Haruldase ajuhaigusega Eesti pisipoiss sõidab annetajate toel Saksamaale ravile

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

TÜ kliinikumi lastefond sai tänu igakuistele annetajatele toetada haruldast haigust põdeva üheaastase Christian Dominici ravireisi Saksamaale. Fond tasus 500 euro ulatuses sõidu- ja majutuskulusid.

Pisipoisil on diagnoositud harvaesinev kaasasündinud ajuveresoonte väärareng - Vena Galena malformatsioon, mille korral ei ole aju arterid ühendatud kapillaaridega, vaid otse ajuveenidega.

Haigusega kaasneb veremahu suurenemine ja veresoone seina paksenemine, millest tingituna areneb enamikul lastel südamepuudulikkus ning võib kujuneda hüdrotsefaalia ehk vesipea. Sageli esineb krampe ja mahajäämust psühhomotoorses arengus.

Lapse raviarsti, Tallinna lastehaigla lasteneuroloogi dr Haide Põdra sõnul on tegemist on haruldase ja komplitseeritud anomaaliaga, mistõttu puudub Eesti arstidel vajalike operatsioonide tegemiseks hetkel veel kogemus.

«Seetõttu otsustasid angiografistid saata lapse edasiseks raviks Saksamaa kliinikusse, kus taolise endovaskulaarse ravi kogemus olemas,» lisas ta.

Ravireisiga seotud meditsiinilised kulud Saksamaal kattis Eesti haigekassa, transpordi- ja majutuskulude osas aga vajas pere lastefondi annetajate tuge.

«Tänu sellele, et lastefondil on olemas ligi 1000 püsiannetajat, kes igakuiselt endale jõukohase summaga meie vahendusel raskelt haigetele lastele toeks on, saime kiirelt abistada ka Dominici,» rääkis lastefondi toetustaotluste juht Eveli Ilves. Ilma püsiannetajate järjepideva toeta ei oleks see olnud võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles