Tartu Milli viljapunkris hukkus kaks veski töötajat (9)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kutsuti päästjad appi Tartu veski territooriumile, kus oli juhtunud tööõnnetus. Kolm meest jäid viljamahutis vilja alla. Neist üks õnnestus päästa.

Päästeameti valvepressiesindaja Johannes Merilai kinnitas Tartu Postimehele, et väjakutse saabus kella 9.28 paiku. Sündmusele reageerisid päästjad Tartu ja Annelinna komandodest. Päästjate saabudes selgus, et punkris, kus hoiti 150 tonni vilja, oli kolm inimest.

Viljapunkris töötanud kolm inimest olid jäänud märja vilja alla. Päästjad alustasid nööripäästesüsteemide moodustamisega. Üks meestest oli end julgestanud nööriga ja tema saadi kätte suhteliselt kiiresti. Täpsemalt kella 10.19 paiku. Esialgsetel andmetel pääses ta vigastusteta.

Kella 11.07 ajal toodi välja ka üks hukkunu. Kolmandat meest kella 13.20 paiku alles otsiti.

Päästetöid raskendas asjaolu, et punker oli vilja täis ja vili võis taas variseda. Tasapisi võeti vilja punkrist välja, et päästetöötajad ise ohtu ei satuks. Nähtavust halvendas ka viljatolm. Õhtul kell 21.06 lõpetati punkrist vilja ümberpumpamine ning kell 22.25 tõid päästjad välja teise viljapunkris hukkunud mehe surnukeha.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri kinnitusel alustatakse juhtunu uurimiseks ka kriminaalmenetlust.

Kella 14.45 ajal teatas prokuratuur, et alustatud on kriminaalmenetlus karistusseadustiku § 197 lg 3 tunnustel, mis käsitleb töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramist. Kui tööõnnetuse arutamine peaks jõudma kohtu ette ja keegi juhtunus süüdi mõistetakse, näeb karistusseadustik ette füüsilisele isikule kuni viieaastase vangistuse ning juriidilisele isikule rahalise karistuse.

Viljavarumise ajal on Tartu veskis väga kibe tööaeg. Veokid põllult võetud viljaga toovad kohale üha uusi koormaid. Märg vili ladustatakse punkritesse ning alustatakse selle kuivatamist. Niiske vili kipub aga punkrit ummistama ning töömehed käivadki neid ummistusi likvideerimas.

Ettevõtte juht Uno Lausing Postimehele juhtunu osas kommentaare jagada ei soovinud. Hiljem teatas Tartu veski kommunikatsioonibüroo vahendusel, et õnnetus juhtus viljahoidla punkris, kus töötajad tegelesid sinna kinni jäänud märja vilja lahti aitamisega. Ettevõte teeb igakülgset koostööd päästeameti, politsei ning tööinspektsiooniga, et välja selgitada õnnetuse täpsemad asjaolud.

AS Tartu Mill avaldab sügavat kaastunnet hukkunute omastele ja lähedastele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles