Kui raha üle ei jää, siis tuleb tulusid suurendada, mitte kulusid vähendada (1)

Kristi Saare
, blogija, www.kristiinvesteerib.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristi Saare

«Et jõuda eesmärkideni, tuleb alati seada eesmärk kõrgemale kui tegelikult algselt soovid,» ütleb 27-aastane Tauno (nimi muudetud), kes tahab seitsme aasta pärast olla finantsiliselt vaba.

Kui suur on teie investeerimisportfell?

Praegusel hetkel on portfelli väärtus ca 125 000 eurot.

Kui palju aega kulutate igapäevaselt investeeringute haldamisele?

Hinnanguliselt 1-2 tundi päevas.

Teie kireks on ettevõtlus – kuidas leidsite oma idee/alustamisjulguse/algkapitali/äripartneri?

Mu isa on ettevõtja ja olen töötanud tema juures nii lihttöölisena kui ka kõige madalama astme juhi kohal, ilmselt sealt ma pisik saingi. Sellest ajast saadik olen teadnud, et minust saab ettevõtja. Ettevõtja kõige olulisem oskus on müügioskus, sest müük on see, mis sisse toob, kõik muu on teisejärguline. Ma olin kunagi kinnisem inimene ja suhtlemine võõrastega oli raske.

Otsustasin mugavustsoonist välja astuda ja alustasin tegevust ärikinnisvara maaklerina, agendilepinguga kinnisvarabüroos. Sealt sain alustamise julguse ja müügioskuse läbi koolituste ja praktika. Idee leidsime äripartneriga Tallinnas ringi sõites. Kopeerisime olemasolevat ärimudelit, mis oli sellel hetkel väga uus ja turg oli küllastumata.Tähtis oli kiirus. Algkapitali saime FFF (friends-fools-family) käest ja pangast stardilaenu näol.

Kuidas täpsemalt leidsite enda jaoks investeerimise?

Kui investeerimisest huvituma hakkasin, siis kuskil koolitusi ei olnud ja blogisid ei peetud, vaid jõudsin selleni läbi raamatute. Pärast keskkooli lõppu läksin majandust õppima ja juba kooli ajal käis mitmeid äriideid peast läbi, kuid ei astunud seda esimest sammu. Koolis lugesin esimest korda Robert T. Kiyosaki «Rikas isa, vaene isa». Vahepeal sattusin kaitseväkke, kus sain tuttavaks sõbraga, kellel olid kõik Kiyosaki raamatud olemas ning lisaks muid motiveerivaid raamatuid.

Loen palju. Eesmärgistasin enda viie ja kümne aasta eesmärgid ning tegin märkmiku ideede jaoks. Aastal 2011 hakkasin huvituma investeerimisest, kuid esimese investeeringuni jõudsin 2014. aastal. Ilmselt kui oleks sel ajal olnud selline tore asi nagu Investeerimisklubi, siis oleks esimese sammu juba varem teinud.

Kui mõtlete oma tutvusringkonnale, kas siis on investeerimine/rahateemad populaarsed?

Jah, küllaltki.

Kui kindlalt tunnete ennast oma praeguse rahalise olukorra juures?

Tunnen end kindlalt, kuid tahaks täielikult loobuda palgatööst ja keskenduda passiivse rahavoo kasvatamisele.

Kuidas teete investeerimisotsuseid?

Kuna palju investeeringuid teeme ettevõtte alt, mis on sõbraga kahasse, siis pean arvestama paljude investeeringute puhul ka tema arvamusega.

Milline on Teie investeerimisstrateegia/filosoofia? Milline on teie portfell kümne aasta pärast?

Minu filosoofia on, et kõige kindlam ja parem viis on ise enda investeeringuid juhtida ehk ettevõtja olla ja teha teiste koostööd - üksi ei ole keegi maailma vallutanud. Ma usun küll säästmisesse, kuid minu filosoofia on, et kui raha üle ei jää siis tuleb tulusid suurendada, mitte kulusid vähendada. Ettevõtlusest saadud kõrgem kasumimarginaal võimaldab alati mingi osa investeerida passiivse sissetuleku tekitamiseks.

Plaan on kindlasti investeerida ka kinnisvarasse nii passiivselt kui ka arendusena. Samuti olen veendunud, et kuni kümme protsenti portfellist peab olema väärismetallis. Et jõuda eesmärkideni, tuleb alati seada eesmärk kõrgemale kui tegelikult algselt soovid. Eesmärk on seitsme aasta pärast olla finantsiliselt vaba, selleks on vaja vähemalt kahe miljonilist portfelli.

Kust leiate värsket investeerimisinfot/tutvuseid/koolitusi? Kellega investeerimisteemadel suhtlete?

Infot leian peamiselt Facebookist ning kui enda ettevõtet laiendan, siis kohtun selles osas uute inimestega, kellelt on midagi õppida.

Millises vanuses sooviksite pensionile minna?

35-aastaselt.

Millises seisus on Teie pensionisäästud?

Riikliku pensionifondi olen jõudnud koguda 2300 eurot, kuid kogumispensionisse ma ei usu, seepärast hakkasin ettevõtlusega ka tegelema ja sealt tuleneva rahavoo investeerin edasi passiivse sissetuleku tekitamiseks.

Mis on teie peamine eesmärk investeerimisega tegelemisel?

Olla enda aja peremees ja finantsiliselt vaba. Minu eesmärk on ka võimalikult paljudele tuttavatele anda edasi enda loetud ja kuuldud teadmisi.

Kumb on teie strateegia – kas rohkem säästa või rohkem raha teenida?

Tuleb rohkem teenida. Miks? Sest see motiveerib, kui näed ja tunned, kuidas elujärg paraneb, samuti paneb see ennast veel rohkem liigutama ja otsima kõige tulusamaid investeeringuid, kui alguses kipub raha käte vahele ära sulama. Lõpuks saavutad mingi piiri, mil hakkabki üle jääma. Vähemalt minu puhul töötab see nii.

Millised on Teie suurimad õppetunnid, mida olete alustades õppinud? Mida soovitaksite teistel teha, kes investeerimisega alustada tahavad?

Mina soovitan investeerida teadmistesse. Tuleb pea ees tundmatus kohas vette hüpata ja julgeda küsida rumalaid küsimusi. Ära peatu, kui sind kritiseeritakse, halvim, mida teha saad, on kaotada eneseusk ja -kindlus.

Millised on teie investeerimisplaanid järgmise paari-kolme jooksul?

Kasvatada ettevõtet kolm korda, luua kaks uut ettevõtet ja jõuda esimeste kinnisvarainvesteeringuteni. Lisaks kasvatada portfelli kümme korda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles