Ole ettevaatlik: õline kalts võib maja põlema panna

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puitpõranda õlitamine.
Puitpõranda õlitamine. Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Põranda õlitamine kaitseb ja tugevdab puidu struktuuri ning säilitab selle välimuse, kuid vähesed teavad, et lohakile jäetud õlised kaltsud on isesüttivad ja võivad ereda leegiga majagi maha põletada.

Põrandaõli pakenditel on küll kasutusjuhendid koos hoiatussildiga peal, kuid need on tihtipeale niivõrd väikeses kirjas, et enamik inimesi ei olegi ohust teadlikud. Seesam kindlustuse kahjukäsitlusosakonna juht Ly Jõhvik selgitab, kuidas põrandaõli siseruumides ohutult kasutada.

„Sarnaselt nagu inimesed ei loe ravimite infolehti, et olla teadlikud kõrvalnähtudest, ei loeta ka põrandaõlide kasutusjuhendeid. Mõni kasutaja ei pruugigi teada, et põrandaõliga kokku puutunud tekstiilid võivad kergesti põlema minna,“ rääkis Jõhvik.

„On olnud juhtum, kus põlema läksid seinanagisse rippuma jäetud tööpüksid, mis olid töömehel põranda õlitamise ajal jalas olnud ja millede põlved olid õliseks saanud. Teisel korral süttisid trepile vedelema jäetud õlised puhastuslapid ning maja pääses hullemast tänu tööle hakanud häirest,“ tõi Jõhvik näiteid.

Kindlustusspetsialisti sõnul on ohtlik ka täiesti naturaalne linaõli, millega koosolevad töövahendid ja tekstiilid õhu juurdepääsu puudumisel väga kergesti süttida võivad. Kortsus lappidel ja hunnikus puitlaastudel puudub hapniku juurdepääs ning tuli võibki süttida. Et vältida iseeneslikku süttimist, peab töövahendid, riidelapid ja saepuru panema kohe pärast töö lõppu väljaspool hoonet asuvasse veega täidetud metallkonteinerisse, hoidma suletud klaastaaras või põletama koheselt. Kindlasti tuleb konteiner vastavalt ohutusreeglitele ka ära viia.

Nipid, kuidas tulekahju ennetada ja tule korral käituda:

Veendu, et kodus on töökorras suitsuandur

Taga siseruumides piisav õhuvahetus

Kasutatud töövahendite ja lappide utiliseerimisel lähtu toote taaral olevatest ohutusnõuetest

Tulekahju korral kustuta tuli pulber-, vaht- või CO2-kustuti abil

Väikesed kogused võib kustutada ka tekiga lämmatades.

Kustutamisel ei tohi kasutada paljast vett, sest vesi võib põlemist laiendada

Võimalusel väldi põlemisel eralduvat musta suitsu ja kahjulikke gaase

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles