Jevgeni Ossinovski: ebavõrdsus on radikalismi väetis (5)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ütles täna Paides Arvamusfestivalil peetud arutelus «Mis on ebavõrdsuse hind», et pettumus sotsiaalmajandusliku olukorra pärast on väetiseks radikaalsetele meeleoludele.

«Kui inimesed ei ole rahul oma olukorraga, usaldavad nad vähem teisi inimesi, usaldavad vähem riiki ning on hirmul tuleviku ees. Paraku hakkavad mõned neist otsima vaenlasi, kelle süüks seda saab panna. Olgu selleks välismaalased või pankurid. Muidugi ei lahenda selline vaenamine tegelikult ühtegi probleemi, vaid murendab lihtsalt edasi ühiskondlikku sidusust,» vahendas sotside meediajuht pressiteatega Ossionvski sõnu.

Ta selgitas, et viimasest majanduskriisist möödub varsti kümme aastat, aga näeme, et meie arenguhoog on raugenud. «Majanduse kasvukiirust mõõdame protsendikümnendikega ning samal ajal on aastast 2010 pidevalt kasvanud sissetulekute ebavõrdsus. Kui ebavõrdsust mõõtev Gini indeks oli aastal 2010 Euroopa Liidu keskmise lähedal, siis 2014. aastaks sai Eestist kõige suurema sissetulekute ebavõrdsusega riik.»

Ta märkis, et üheski Eesti riiklikus dokumendis ei ole eesmärgiks seatud ebavõrdsuse vähendamist. «Kahtlustan, et see väljendab ka varasemate valitsuste vähest fookust nimetatud küsimusele, sest ka täna on valitsuses neid, kes toetavad tasulist haridust ja seeläbi haridusliku kihistumise suurenemist. Sama käega toetavad nad ka ebavõrdsuse suurendamist ligipääsus tervishoiule.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles