Berliini protestantlik kirik laulatas kiriklikult esimese geipaari (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerkaaretoonidesse värvunud Brandenburgi väravad mälestamaks Florida ööklubis toimunud massitulistamise ohvreid.
Vikerkaaretoonidesse värvunud Brandenburgi väravad mälestamaks Florida ööklubis toimunud massitulistamise ohvreid. Foto: JORG CARSTENSEN/AFP/Scanpix

Möödunud nädala reedel tegid ajalugu neliteist aastat koos elanud geipaar Sven Kretschmer ja Tim Kretschmer-Schmidt, kellest sai esimene homoseksuaalne paar, keda Saksamaa pealinna protestantlikus kirikus ametlikult laulatati, vahendab the Local.

Saksamaa Evangeelne Protestantlik Kirik on samasoolistele paaridele oma õnnistuse andnud alates 2002. aastast, samas kus traditsiooniline laulatustseremoonia on jäänud vaid heteropaaride pärusmaaks.

Hiljuti leppisid aga Rhinelandi, Hesse-Nassau ja Badeni liidumaade kirikukogud kokku, et laiendavad laulatustseremoonia õigust ka samasoolistele paaridele. Sama tegi aprillis ka Berliini Evangeelse kiriku sinod.

Seega on nüüdsest geipaaridel lubatud ka Berliinis kiriklikult laulatatud saada.

Üleriigiliselt antud muudatus aga vastu võetud pole, Baierimaal ja Saksi-Anhalti liidumaal on hetkel protsetantlikes kirikutel lubatud vaid õnnistamine, Baden-Württembergis pole sedagi.

Samasooliste tsiviil-liidud on Saksamaal olnud lubatud aastast 2001, kuid samasooliste abielu riiklikult ei tunnistata.

Seega preestritel, kes tseremooniat läbi viia ei soovi, on õigus sellest loobuda ja paar suunatakse mõne teise kirikuõpetaja juurde.

Samasooliste abielutseremooniaid läbiviivad pastorid Justus Münsteri ja Eric Haußmann ütlesid väljaandele Berliner Zeitung antud intervjuus, et ei näe ühtegi põhjust, miks geiabielud peaksid keelatud olema.

«Kui nad minu juurde tulid ja palusid mul end laulatada, siis muidugi ma vastasid jaatavalt,» lausus Münster.

«Me ei pea enam lähtuma nendest kunstlikest erinevustest, mis varemalt laulatustseremoonia puhul kehtisid. Nüüd saame me ametlikult panna paari need inimesed, kes tahavad sellesse liitu astuda ja teineteise kõrval seista. See on väga oluline hetk ja suur muudatus,» ütles päevalehele Haußmann.

«Kirik on jõudnud tagasi oma juurte juurde. Kui kaks inimest ütlevad, et nad tahavad teineteist armastada ja teineteise eest hoolt kanda, siis meie saame sellele lubadusele kiriku õnnistuse anda,» lisas ta.

Saksamaa Katoliku kirik aga geiabielude kirikus sõlmimist heaks ei kiida.

Katoliku kiriku vaimne juht paavst Fransiscus märkis käesoleva aasta aprillis Vatikanis tehtud avalduses, et samasooliste tsiviilpartnerluse võrdsustamisel heteroseksuaalsete abieludega pole «põhimõttelist alust.» Lisades samas, et kõik inimesed väärivad siiski austust ja lugupidavat suhtumist, hoolimata nende seksuaalsest orientatsioonist.

Uuringufirma YouGov andmetel ei jaga seda seisukohta kõik katoliiklased. Käesoleva aasta  jaanuaris Saksamaal läbiviidud arvamusküsitluse kohaselt pooldas geiabielude seaduslikustamist 68 protsenti Saksamaa katoliiklastest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles