Video: kas tõesti saab 2017. aastal teoks maailma esimene inimpea siirdamine? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaallasest kirurg Sergio Canavero plaanib 2017. aasta jaanuaris teha maailma esimese inimpea siirdamise, patsiendiks on 31-aastane venelane Valeri Spiridonov, kellel on ravimatu lihashaigus.

Canavero plaani on maailma meedias kajastatud juba paar aastat, kuid see on saanud ka kriitika osaliseks, kuna peetakse nii teaduslikult kui eetiliselt absurdseks, edastab cnn.com.

Itaallase enda sõnul on maailma esimene inimpea siirdamine nagu «esmakordselt Kuul maandumine».

Venelasest patsiendi Spiridonovi teatel on ta valmis oma eluga riskima, sest ta ei kontrolli oma keha ja on peaaegu liikumisvõimetu, mille tõttu ta tahab saada uut keha, mille otsas on tema pea.

«Olen nüüd 30. eluaastates ja võin selle haigusega elada veel 20 aastat. Ma ei taha enam elada nii, et ei tule ise toime. Saan aru operatsiooni riskidest, sest tegemist on esimese sellise operatsiooniga,» teatas venelane.

Kirurg Sergio Canavero teatel saab peasiirdamise abil patsiendi elukvaliteeti parandada, talle on ette nähtud ajusurnud isiku keha.

Venelasele tehtav operatsioon on mitmeastmeline, selles tuleb ühendada Spiridonovi pea ja doonori keha lülisammas, seljaaju, närvid, lihased, veresoonkond, koed ja nahk. Patsient on selle tõttu  3–4 nädalat sundkoomas.

Peasiirdamist on varem tehtud ahvidele. Selle aasta jaanuaris teatasid mitmed väljaanded, et Hiina teadlased tegid peasiirdamise ahvile, mis osutus edukaks, kuid on neid, kes selles kahtlevad. Samasugune uudis levis maailma meedias ka 1970. – 1980. aastatel. 

Paljud kirurgid on kritiseerinud Canavero peasiirdamise plaani.

«Seda operatsiooni ei soovita ma mitte kellelegi. Tegemist on katse-eksituse operatsiooniga, mis suure tõenäosusega lõpeb patsiendi surmaga,» nentis ameeriklasest kirurg Hunt Batjer 2015. aastal.

Väljaanne Newsweek teatas 2016. aasta aprillis, et see operatsioon on ainult fantaasia.

Ebatavalist operatsiooniplaani kommenteerinud kirurgi Michael Starri teatel on ahvidele tehtud peasiirdamiskatseid, mis näitasid, et pead on võimalik siirdada, kuid patsiendi elu on ikkagi ohus.

Kriitikute sõnul tekib võõra pea ja võõra keha kokkupanemisel ravimitest hoolimata äratõukereaktsioon. Eriti raskeks ja problemaatiliseks peetakse seljaajude ühendamist.

Canavero arvates on seljaaju nagu spagett, mida saab lihtsalt meditsiinilise liimiga ühendada, teised kirurgid nii ei arva.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles