Tugrik kukub kivina

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed Mongoolia pealinnas Ulaanbaataris
Inimesed Mongoolia pealinnas Ulaanbaataris Foto: Mark Schiefelbein/AP

Mongoolia tugrik on augustikuu viletsaim valuuta maailmas – langeb juba 22 päeva järjest – ning on kaotanud käesoleva aastaga oma väärtusest üle 11 protsendi.

Seejuures on augusti osa kukkumises 7,8 protsenti, kirjutab Bloomberg.

Mongoolia kannatab langevate toormehindade tõttu. Samuti mõjuvad Mongooliale muserdavalt Hiina majanduse jahtumine ning välisinvestorite huvi vähenemine seaduste ja poliitika hüplikkuse tõttu.

Juunis peaministriks tõusnud Jargaltulgyn Erdenebat on kuulutanud välja majanduse taastamise plaani, sealhulgas palgakärped.

«Me oleme sügava majanduskriisi olukorras,» ütles läinud nädalal rahvale televisiooni vahendusel rahandusminister Choijilsuren Battogtokh. «Me jõudsime olukorda, kus me ei pruugi olla võimelised võimaldama endale valitsusasutuste palkade ja tegevuskulude finantseerimist, nagu näiteks Mongoolia sõjaväelased, kes kaitsevad meie piire ja riiklikku julgeolekut, ning sotsiaaltöötajad ja tervishoiutöötajad, kes vastutavad rahvatervise eest, ja samuti kultuuri- ja sporditegelased.»

Kohaliku televisiooni teatel saabus Mongooliasse eile Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) meeskond. Fondi esindaja Mongoolias Neil Saker ütles, et IMF käib rutiinselt igas riigis värskete valitsustega kontakte loomas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles