Viskisõbralik Pakistani hõim kardab moslemitest naabreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani hõimutüdrukud. Pilt on illustratiivne.
Pakistani hõimutüdrukud. Pilt on illustratiivne. Foto: TAUSEEF MUSTAFA/AFP

Vähetuntud Pakistani hõim, kes armastab veini ja viskit on hirmul oma moslemitest naabrite pärast. Kalashi hõimu ohustavad peale sunnitud usuvahetus, röövimised ja rünnakud.

Hõim, kes elab mägedes Pakistani piiril Afganistaniga peab iga aasta värvikirevaid festivale ning kummardab looduslähedast haldjalikku jumalat.

«Me kardame,» ütles Yasir Kalash, kohalik hotellipidaja, lisades, et nende aladele kolinud moslemid on võtnud nende karjamaad ning metsad ja mõnikord ka kitsed ning naised.

Kunagi oli kalashi religioon Kesk-Aasias laialt levinud, kuid nüüdseks on 4200 külaelanikku viimasteks kalashi kogukonna esindajateks maailmas. Hõim on niivõrd hirmul, et on plaaninud võtta oma lapsed ja kitsed ning minna otsima endale uut kodumaad.

Kalashi küladesse pääseb vaid raskestiläbitavat teed pidi ning kohalikud elavad puidust ja mudast ehitatud majades.

Juunis toimus kahepäevane rahutus, sest väidetavalt meelitati 15-aastane tüdruk islamiusku ning eelmisel kuul tapeti ka kaks kalashi karjust. Tülid on alanud lihtsatest asjadest nagu allikavesi või veini joomine.

Kalashi külaelanukid kardavad ka lähikonnas pesitseva Talibani rünnakuid. Kaks aastat tagasi hiilisid Bumberetti, mis on oru mitteametlik pealinn Talibani sõdalased Afganistanist ning pussitasid 15-aastase poisi surnuks.

«Kui me ei saa oma kitsesid kõrgetele karjamaadele viia, siis meie kultuur ei jää ellu,» ütles üks kalash, kes oli mures piirkonna turvalisuse üle.

Yasir Kalash lisas, et nende kogukond kardab, sest nad tunnevad end isoleeritult ning üksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles