Monomaffial jutustatakse lugusid narkomaanist ja sõduritest

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Holopainen
Johannes Holopainen Foto: Monomaffia

Homme algab Pärnus rahvusvaheline teatrifestival Monomaffia. Oma monolavastustega astuvad lavale nii Eestist, Soomest, USAst, Austriast kui ka Slovakkiast pärit näitlejad.

Festivali kunstilise juhi Ingomar Vihmari sõnul on festival tänavu väiksem ja intiimsem kui eelnevatel aastatel: «Põhiprogrammis on kaheksa erinevat lavastust. Kõrvalprogrammi sellel aastal ei ole.»

Vihmari sõnul on programm kokku pandud korraldajate nähtu või kellegi soovituste põhjal. «Kui nüüd aus olla, siis valisime lavastused selle järgi, kes meile lihtsalt meeldisid. Ma arvan, et publik ei pea pettuma.»

Festivali programmi avab muusik ja näitleja Lauri Saatpalu, kes mängib Vene populaarse kirjaniku ja teatraali Jevgeni Griškovetsi lugu «Kuidas ma koera sõin». Venemaal üleöö kuulsaks muutnud lavastus räägib ajateenistusest ühel salapärasel saarel.

USAst saabuvad Monomaffiale näitlejad Bill Bowers ja Sandy Simona. Kriitikud on Bowersit nimetanud «suureks Ameerika miimiks». Bowersi monolavastus kannab nime «Sõnadetagi selge» ja see räägib humoorikas võtmes mehe karjäärist ja eneseotsingutest.

Simona on aga juudi-vene päritolu noor näitlejanna, kes on oma perekonna esimene Ameerikas sündinu. Näitlejanna monolavastus «Mu süda uitab Lvovis» räägib sellest, kuidas tema ema, kaks tädi ja vanaema reisid Nõukogude Liidust Ameerikasse ning kuidas kohanemine võõra kultuuriga välja nägi. Lavastuses kõlab kirglik juudi-muusika.

Sandy Simona Foto:
Sandy Simona Foto: Foto: Monomaffia

Vihmar soovitab kindlasti vaatama minna Soome noorema põlvkonna näitleja Johannes Holopaineni monolavastust «Sõdur», mis põhineb romaanil «Johnny got his gun» (1939). Tegu on omamoodi sõjavastase manifestiga, mis on kuuldavasti liigutanud soome publikut hingepõhjani.

Festivaliprogrammis leiavad oma koha veel Austria näitlejanna Julia Rose Stöckli lavastus «Lahkudes Zilleri orust», Slovakkia näitleja Pavol Seriši lavastus «Kas te jäite oma roaga rahule» ja Eestist pärit näitleja Toomas Tähe lavastus «Juudas». Saksamaal näitlejaks õppinud Täht esitas lugu algul saksa keeles, Monomaffia jaoks õppis ta selle ära eestikeelsena.

Festivali programmi lõpetab noor Eesti näitleja Silver Kaljula oma lavastusega «5 grammi sisemist rahu». Lavastus toob vaatajateni endise narkomaani valusad, aga ausad mõtted. See on lugu noorest mehest, kes alustas kanepiga, kuid lõpetas fentanüüliga – seda kõike väga inimliku eesmärgiga leida endas õnnetunne ja sisemine rahu. Vihmari sõnul on Kaljula eraldi nähtus Eesti teatrimaastikul: «Temas on midagi, mida ei oska sõnadessegi panna.»

Silver Kaljula Foto:
Silver Kaljula Foto: Foto: Monomaffia

Monomaffia toimub tänavu viiendat korda. Festival erineb teistest Eesti teatrifestivalidest sellepoolest, et see keskendub eeskätt näitlejale kui kesksele tegijale teatris, ilma kelleta ei saaks lavastus kuidagi toimida. «Eestlased armastavad monolavastusi ja ma arvan, et Monomaffia paneb Pärnu kirjule suveprogrammile ühe ilusa punkti,» arvab Vihmar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles