Riik näitas Kruudale muskleid (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere piimatööstuse pikaajalise juhi ja omaniku Oliver Kruudaga piimatööstuse suurimad võlanõuded ära ostnud Maag Grupp koostööd ei jätka.
Tere piimatööstuse pikaajalise juhi ja omaniku Oliver Kruudaga piimatööstuse suurimad võlanõuded ära ostnud Maag Grupp koostööd ei jätka. Foto: Toomas Huik

Üle kümne relvastatud maksupolitseiniku tuli teisipäeva hommikul Tere Pärnu maantee kontorisse, lappas seal tundide kaupa dokumente ning tassis minema arvuteid. See oli juba aasta kestnud salajase kriminaaluurimise esimene avalik uurimistoiming.

Kruuda piimatööstuse Tere finantstehinguid vaadelnud maksu- ja tolliameti uurijad jõudsid veidi enam kui aasta tagasi järeldusele, et piimaärimees võib olla loonud petusüsteemi, et riiki petta. Selle uurimiseks algatas Põhja ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetluse, kus lisaks raha liikumisele kuulati pealt ka Tere juhtkonna telefone.

Kümnete pealtkuulatud telefonikõnede olustikuga seostamine andis maksu-uurijaile lõpuks siseveendumuse, et nende algne hinnang on õige. Kui tõendeid oli kogutud piisavalt, otsustas prokuratuur teisipäeva hommikul lõpuks oma uurimistoimingutega avalikkuse ette tulla ja algasid läbiotsimised asjaosaliste kodudes ja Tere kontoris.

Niisiis kahtlustab prokuratuur Oliver Kruudat, tema firmat Tere ja veel viit ettevõttega seotud inimest maksuametile valeandmete esitamises, mille tõttu riigil jäi tulu- ja käibemaksuna saamata umbes 376 000 eurot.

Kõik kahtlusalused on kas otseselt Tere palgal või ettevõttega seotud: Rein Lepasson juhib mitut Kruuda ettevõtet, Tere pearaamatupidaja on Svetlana Svartsova-Štšerbakova, keda firmas kutsutakse lihtsuse huvides SSS. Jaanus Rätsep tegeleb Tere finantsküsimustega, Hjalmar Konno samuti firma raamatupidamisega. Allan Viirma on jurist, kes kuulub ka Tere nõukogusse. Kõik need inimesed on usaldusisikud, kellega Kruuda julgeb luurele minna.

Sellest summast umbes 250 000 eurot on eelmise aasta algusest tasumata jäetud tulumaks ja 125 000 eurot käibemaks. Pikema aja jooksul tasumata tulumaksu taga on Postimehe andmeil süsteemne ettevõttest raha väljaviimine, mille eest seaduse kohaselt pidanuks tasuma tulumaksu.

Postimehe andmetel puudutavad käibemaksupettused ka Kruudaga seotud firmasid Kiosk24 ja Köök24. Väidetav maksupettus toimus eelmise aasta kevadel ja on seotud Postimehe andmetel ka Kruuda pankrotistunud firmaga Paide Piim.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles