Noormees pani saunale rattad alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saunaarmastus on Sander Jürgensiga kaasas käinud juba lapsepõlvest peale ning see viis ka oma sauna ehitamiseni.
Saunaarmastus on Sander Jürgensiga kaasas käinud juba lapsepõlvest peale ning see viis ka oma sauna ehitamiseni. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eestlased on alati olnud saunaarmastaja rahvas. Saunaarmastaja on kogu elu olnud ka Pärnumaal Urge külas Margu talus kasvanud 21-aastane Sander Jürgens. Tema armastab sauna isegi nii palju, et otsustas ise endale sauna ehitada, sellele rattad alla panna ja sellega Eestimaad mööda ringi sõitma hakata.

Noormees ise usub, et maakohas kasvamine on tema ettevõtlikkusele kindlasti kaasa aidanud. Muutnud teda järjepidevamaks ja sihikindlamaks. Kui tema pere 1999. aastal maale kolis, oli Jürgens vaid viieaastane põngerjas. „Mulle ei meeldinud see koht absoluutselt ja lootsin siiralt, et me ei jää siia elama, sest pea igalt poolt võis leida kõrvenõgeseid ja võsa,” meenutab ta. Tänast Margu talu hoovi ei anna selle ajaga võrreldagi. Praegu laiuvad maja ümber kaunid lillepeenrad ning võsast ja kõrvenõgestest pole jälgegi. „Väiksena oli kodu minu jaoks kui loss, suur kindlus,” ütleb Jürgens. Loss aga peab olema ilus ja korras ning selle nimel on Sander juba väikesest peale ühes oma perega kõvasti pingutanud.

Esimene saun oli kilesaun

Aga talu ei ole õige talu ilma saunata. Niisiis otsustas Jürgens mõni aasta tagasi oma koduõue tiigikaldale kilesauna ehitada. See saun sai noormehe sõpruskonnas populaarseks ja saunakogemusi aina kogunes. „Kõige meeldejäävamad saunaelamused olen saanud just enda valmistatud saunas, sest tegu ei ole tavalise saunaskäiguga,” räägib Jürgens. Tema tuttavad ehitasid samuti kilesauna. Ja selleks, et saunatamine mõnusam oleks, ehitasid nad selle oma kodu territooriumile Pärnu jõe kaldal. „Saun püsis seal kenasti pool aastat, kuni paadiga mööda sõitnud keskkonnaametnikud otsustasid tuttavatele selle eest trahvi teha,” kirjeldab Jürgens. Nimelt ei tohi rajatisi ehitada lähemale kui 50 meetrit jõe kaldast.

See vahejuhtum andis aga Jürgensi tuttavatele hoopis parema mõtte. „Nad tegid uue ja uhkema sauna traktori haagisele, millega vajadusel sai sõita veekogule lähemale,” räägib noormees. Nii oli saunatamine mõnus ja samal ajal ka seaduslik. See inspireeris Jürgensit ennastki ja ta otsustas ehitada kadakasauna, sellele rattad alla panna ja mööda Eestimaad ringi sõites ka teistele saunasõpradele saunarõõmu pakkuma hakata. Kuigi tema ettevõte Saunatrip on alles algusjärgus, loodud selle suve hakul, tunneb Jürgens, et saunasõitude tarvis huvilisi jätkub.

Põrumist ei tohi karta

Noormees ise arvab, et kõige tähtsam on lihtsalt julgelt edasi minna ja mitte oma ettevõtte tegemisel alla anda. „Kõige raskem osa ettevõtte rajamisel oli hirm põrumise ees,” ütleb Jürgens. Ta kirjeldab, et kartis kõige rohkem põrumist iseenda silmis. „Äkki ei suuda ma kõike hallata ja lõpuks viskan asja nurka või ei saa hakkama dokumentide haldamisega,” loetleb Jürgens. „Olin asutamas midagi minu jaoks väga olulist ja suurt, mille juhiks ainult mina ja minu mõtted,” räägib ta. Noore inimesena oli Jürgens harjunud, et kui ta abi vajab, siis on alati keegi juhendamas ja ütlemas, kuidas asjad on. „Ettevõtte rajamisel ja asjade ajamisel oli ebakindlus suur, sest iga otsus mõjutab midagi,” räägib ta. Asja tegi Jürgensi jaoks veel raskemaks see, et ettevõtte loomisel oli ta praktiliselt üksi. „Olen kõik planeerinud ja paika pannud ise,” ütleb ta. Teadmisi ettevõtlusest annab noormehele hea sõber internet ja häda korral on abiks ettevõtjast isa. Sauna ehitamise ajaks tulid Jürgensile appi sõbrad.

Saunu saab teha igasuguseid

Praeguseks on aga esimesed raskused seljatatud ja Jürgensi esimene oma kadakasaun sõidab mööda Eestimaad ringi. „Kadakasauna idee sai alguse, kui külastasin erinevaid spaasid. Olen ise suur kadaka fänn just selle lõhna pärast,” kirjeldab noormees. Kadakasaun ei jää aga kindlasti tema ainsaks ratastel saunaks. „Soov on luua iga saun isemoodi ja omamoodi kiiksuga,” ütleb ta. Inspiratsiooni leiab Jürgens internetist. Näiteks nägi ta seal pilte huvitavast käbisaunast, mille lagi oli kaetud männikäbidega. „Taas kord väga leidlik ja omapäraselt huvitav lahendus,” märgib noormees. Sander Jürgensi sõnul on saunade ehitamiseks võimalusi väga palju. Ehitades aga sauna kerghaagisele, peab arvestama, et selle kaal ei ületaks lubatud piire. „Seega suitsusauna ehitamine võib osutuda keeruliseks,” nendib ta.

Jürgensi kinnitusel ei ole veel ükski klient tulnud saunast välja rahulolematu või mossis näoga. „Üks klient Viljandist soovis pärast saunaskäiku lausa, et septembriks ehitaksin talle täpselt samasuguse sauna,” meenutab Jürgens. Üldiselt on tema sõnul väga paljud inimesed küsinud, mis on ratastel sauna hind ning kas nad saaksid seda osta. Müüa Jürgens aga saunu veel lähitulevikus ei plaani, sest saunaga ringisõitmise fenomenil on tema jaoks oma võlu, eriti praegu, suvisel ajal. Näiteks said saunahuvilised vihelda Viljandi folgil järve ääres. „Tutvustasin sauna ka Uulus, üritusel nimega Lamba Vest, kust renditi saun juba samaks õhtuks,” ütleb noormees. Weekend festivalilgi said telkijad saunamõnusid nautida. Jürgens ei välista, et ta lähitulevikus Eesti saunaga ka välismaa turge vallutada üritab. „Alla ei tohi anda,” ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles