Norrakaid nörritab kroonide koukimine naftafondist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvorm Põhjameres.
Naftaplatvorm Põhjameres. Foto: Reuters / Scanpix

Käesolev aasta on Norra hiiglasliku naftafondi jaoks murranguline – esmakordselt kahe aastakümne jooksul võtab valitsust sealt raha.

890 miljardi dollari suuruse fondi jaoks pole väljavõetavad summad küll märkimisväärsed, kuid siiski on kodanike keskel vallandunud terav debatt tuleviku teemadel, kirjutab Financial Times.

«See fond pidi kestma pikki põlvkondi ja juba me kougime sealt raha – palju, palju aastaid varem, kui oli mõeldud,» ütles üks juhtivaid Norra ettevõtjaid, kes palus oma nime mitte avaldada.

Vastupidist väidab näiteks riigi esikeskpankur Øystein Olsen, kelle arvates ei tohiks olukorda üle dramatiseerida.

Eile väljastas naftafond teate, et teises kvartalis võttis valitsus välja 24 miljardit Norra krooni (3 miljardit dollarit). Aasta avakvartalis välja võetud summa oli 21 miljardit krooni.

Teises poolaastas võetakse eeldatavasti välja veel 40 miljardit Norra krooni. Kroonides on fondi koguväärtus seejuures 7,35 triljonit.

Raha väljavõtmiseks on kaks peamist põhjust: langevad naftahinnad ja valitsuse kasvavad kulutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles