Vaata, mis on elamisväärseim linn maailmas

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melbourne.
Melbourne. Foto: Caro/ScanPix

Ehkki edetabeli tipus troonib sama linn, mis varemgi, on elamisväärsus üldiselt langenud kümnetes linnades üle maailma – seda peamiselt terrorihirmu tõttu.

Maailma elamisväärseim linn on juba kuuendat aastat järjest Austraalia metropol Melbourne, selgub ajakirja The Economist korraldatud uuringust. Melbourne'is elab üle nelja miljoni inimese ning see on tuntud kui Aasia ja Vaikse ookeani riikide finantskeskus.

Austraalia suurlinna järel on tabelis Austria pealinn Viin, millele järgnevad kolm Kanada linna: Vancouver, Toronto ja Calgary. Tabeli üheksandalt kohalt leiab aga põhjanaabrite Helsinki.

The Economisti selgitusel on elamisväärsuse põhimõte lihtne: 140 maailma linna seatakse ritta selle järgi, kus pakutakse paremaid või halvemaid elamistingimusi. Kokku hindab väljaanne enam kui 30 kriteeriumit, mis puudutavad stabiilsust, tervishoidu, kultuuri ja keskkonda, haridust ning infrastruktuuri.

Uuringust ilmneb, et aastail 2011-2016 on suurima tõusu tabelis teinud Teheran, Dubai ning Harare. Samas on märkimisväärselt langenud elamisväärsus kodusõjast räsitud Süüria pealinnas Damaskuses ning ka Ukraina pealinnas Kiievis. Järjest kehvemini läheb ka Detroitil ning Moskval.

Kokku on aga elamisväärsus viimase 12 kuu jooksul langenud 29 linnas, mis moodustab üle 20 protsendi kõigist vaadeldud linnadest. Selle põhjusena näeb The Economist suurenenud hirmu terrorirünnakute üle. Samuti on langusele mõju avaldanud rahvarahutused mitmes USA linnas, pinged Ida-Euroopas ja Aasias ning käimasolevad konfliktid Ukrainas, Süürias ja Liibüas.

Lisaks nimetatud linnadele mahtusid pingerea esikümnesse veel Adelaide ja Perth (Austraalia), Auckland (Uus-Meremaa) ning Hamburg (Saksamaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles