USA viib tuumarelvad Türgist Rumeeniasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg sõduritele korraldusi jagamas.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg sõduritele korraldusi jagamas. Foto: Reuters/ScanPix

Kahe erineva anonüümsust nõudnud allika andmetel on USA alustanud Türgis asuvate tuumarelvade viimist Rumeeniasse, vahendab EurActiv.

Ühe allika sõnul on tuumarelvade üleviimine olnud poliitiliselt ja tehniliselt väga keeruline. «Üle 20 tuumarelva liigutamine ei ole kerge,» ütles ta.

Teise allika andmetel on Türgi ja USA vahelised suhted peale putšikatset niivõrd halvenenud, et Washington ei usalda Ankarat enam piisavalt tuumarelvade võõrustamiseks. Allika sõnul viiakse need üle Rumeenias asuvasse Deveselu õhuväebaasi. See samm on välja vihastanud Venemaa, sest need asuvad nüüd väga lähedal nende piirile.

EurActiv võttis ühendust ka USA, Türgi ja Rumeenia välisministeeriumitega, kuid nood ei olnud valmis koheselt saadud vihjet kommenteerima. NATO saatis küsimuse peale EurActivile Varssavi tippkohtumise lõppdeklaratsiooni 53. paragrahvi, milles seisab, et NATO liikmed peavad kindlustama tuumarelvade turvalisuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles