Haruldased kaadrid 1991. aastast: Viljandi rahvas kohtub alampolkovnikutega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toome vaatajani osa materjalist, mille jäädvustas 21. augustil 1991 Viljandi maavalitsuse saalis videoentusiast Peeter Luhaär.

Kaheksa päeva pärast augustiputši ajal peetud rahvakoosolekut Viljandi maavalitsuse saalis ilmus Sakalas artikkel, milles Viljandi dessantüksuse komandöri kohuseid täitnud alampolkovnik Vjatšeslav Posohhovi ja poliitülema alampolkovnik Igor Kozatševski juttu refereeris ajakirjanik Toomas Mattson.

«21. augusti rahvakoosolekul maavalitsuse saalis ütles alampolkovnik Vjatšeslav Posohhov: «Ma arvan, et tegime õigesti, kui otsustasime, et miitinguid ja demonstratsioone kokku ei kutsuta. Need on erakorralise komitee otsusega keelatud ja kõik peavad seda käsku täitma, nii teie kui meie. /.../ Mina arvan, et need otsused on selleks, et riik edasi areneks. Seal on ju räägitud vaid heaolu tõstmisest ja distsipliini tugevdamisest.»

Hüüe saalist: «Kas te peate Gorbatšovi mahavõtmist seaduslikuks?»

Posohhov: «Mina arvan, et komitee on seaduslik võim, dokumentidele kirjutavad alla isikud, kelle oleme valinud.»

Küsimus saalist: «Kas teil on kavas midagi hõivata?»

Posohhov: «Kui selline vajadus tekib, siis võtame midagi kontrolli alla. Seni ei ole vajadust tekkinud.»

Lõpetuseks teatas alampolkovnik Posohhov, et rahulikke elanikke keegi tulistama ei hakka ja sellist käsku keegi ei anna. «Meil teiega tuleb täita kõiki erakorralise olukorra komitee korraldusi,» ütles ta.

Poliitülem Igor Kozatševski: «Kõik väed tegutsevad ranges vastavuses erakorralise olukorra komitee korraldustega. Mingeid võimupiire, kuni pole tulnud käsku, ei ületata. /.../ Oleme kõik täiskasvanud inimesed. On vaja, et ei juhtuks midagi sellist nagu Moskvas. Seal ässitavad üksikud inimesed miitingumeeleolusid, mingil kombel satutakse roomikute alla ja kõike seda esitatakse nii, et armee vägivallatseb. See pole kaugeltki nii. /.../ Kirgede õhutajaid on ka siin Viljandis. Pool tundi tagasi viskas keegi üle väeosa müüri paki lendlehti Jeltsini üleskutsega mitte alluda komandöridele ja ülemustele. Kui viskaja tabatakse või kui keegi veel midagi ette võtab, siis ta arreteeritakse ja antakse kohtu alla selle aja seaduste järgi, milles me praegu elame.»

Hüüe saalist: «Kas te arvate, et Jeltsin on seadusevastane kuju?»

Kozatševski: «Jah. Üleskutsed, mis kutsuvad mitte alluma komandöridele ja ülemustele, pole konstitutsioonivastased mitte ainult Venemaal, vaid seda enam ka siin, nagu teie ütlete «teise riigi territooriumil».» (Naer saalis ja aplaus.)

Sakala tänab video jäädvustanud Peeter Luhaärt ja Viljandi muuseumi, kes oli nõus talle hoida antud salvestist jagama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles