Bertaud: Türgi ei ole Euroopa Liiduga ühinemiseks valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Tayyip Erdogan, taustal Türgi ja ELi lipud.
Türgi president Tayyip Erdogan, taustal Türgi ja ELi lipud. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi vastuvõtmiseks Euroopa Liitu on vajalik kõigi selle liikmete, 28 riigi pea ja valitsusjuhi üksmeelne otsus, mis kinnitaks Ankaraga peetud läbirääkimiste tulemuse, ütles Euroopa Komisjoni ametlik esindaja Natasha Bertaud.

Seejuures viitas Bertaud Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri vastavatele avaldustele.

«Türgi ei ole praegu olukorras, mis on liitu astumiseks vajalik ja me ei hakka spekuleerima tema vastuvõtmise võimaliku tähtaja ümber,» ütles pressisekretär täna Brüsselis peetud teabetunnis.

Tema sõnutsi  tuleb liitumisläbirääkimistel arvestada Türgi edenemist ja arengut, millel on terve hulk näitajaid ja mõõdikuid, sealhulgas inimõiguste austamist ja õigusriiki puutuvaid küsimusi.

Bertaud' arvates ei tohi selliste läbirääkimiste lõpule mingit selget tärminit seada.

Türgi alaline esindaja ELi juures Selim Yenel ütles täna Saksa ajalehes Die Welt avaldatud usutluses, et Ankara loodab saada Euroopa Liidu liikmeks 2023. aastaks. «Sel aastal, mil Türgi Vabariik saab 100-aastaseks. See oleks minu riigi jaoks justkui kroonimine, saada sellisel hetkel ELi liikmeks,» ütles diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles