Investor: Keskmine eestlane peab investeerimist hirmuäratavaks (1)

Kristi Saare
, blogija, www.kristiinvesteerib.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raigo sõnul tuleks investeerimisega alustada kohe.
Raigo sõnul tuleks investeerimisega alustada kohe. Foto: AP/Scanpix

33-aastane müügivaldkonnas töötav Raigo (nimi muudetud) alustas investeerimist ühisrahastusplatvormidelt ning nüüdseks omab portfelli, mille keskmeks on 16 üürikorterit.

Mida võib leida teie investeerimisportfellist käesoleval hetkel?

Portfelli tuumaks on 16 üürikorterit, millega sõpradega ühiselt tegeleme ja oleme neid nii oma rahast kui laenudest finantseerinud. Lisaks on mul ühisrahastuses umbes 8000 eurot (Investly, Omaraha, Estateguru) ja eralaenusid umbes 10 000 eurot.

Kui palju kulub teil oma investeerimisportfelli haldamisele aega?

Ühisrahastust jälgin vähemalt korra päevas ning vajadusel saadan sinna ka raha. Rohkem aega kulub kinnisvarale, kuna tegeleme peamiselt vanemate, halvas korras objektide renoveerimisega.

Tegutsesite eelmise kriisi ajal ehitusvaldkonnas – kuidas mõjus kriis teile ja kuidas kriisist väljusite?

Kriis tabas mind väga valusalt. Kuna tegutsesime ehituses alltöövõtjana, jäädi meie ettevõttele järjest, mitmel korral ja sedavõrd palju võlgu, et sellest kergelt väljatulek oli võimatu. Kuna olin mõningatele tehingutele andnud ka eraisikuna käendusi, rippus võlakirves veel kaua ka otseselt minu pea kohal. Tänaseks olen suurema osa kohustustest suutnud täita.

Kuidas leidsite enda jaoks investeerimise?

Mõned aastad tagasi hakkasin investeerimise vastu rohkem huvi tundma. Täpsemalt selle vastu, et olin küll pikalt tegutsenud ettevõtjana ja periooditi, headel aegadel ka suhteliselt hästi teeninud, aga samas oli toimunud ka n-ö elustiili inflatsioon ja seetõttu ei olnud ma kogunud ega säästnud praktiliselt midagi.

Hakkasingi siis uurima erinevaid võimalusi ja jõudsin ühisrahastuse juurde, millest investeerimist alustasin. Esialgu hakkasin tasa ja targu katsetama, suuri lootuseid seadmata, mis üldse saama hakkab. Üsna varsti muutus see juba eesmärgipäraseks ja regulaarseks tegevuseks.

Foto: Kristi Saare

Kui mõtlete oma tutvusringkonnale, siis kas investeerimine ja finantsteemad on populaarsed?

Minu lapsepõlvesõprade seas sellised teemad eriti populaarsed ei ole, aga viimastel aastatel olen ma üha rohkem täiesti teadlikult suhelnud inimestega, kellega jagan sarnaseid vaateid. Sealjuures on kõvasti abiks olnud Investeerimisklubi ja erinevad investeerimisalased üritused.

Üldiselt tundub, et investeerimisteemad väga laialdaselt levinud siiski ei ole ja n-ö keskmine eestlane peab seda millekski kaugeks, hirmutavaks ja võõraks. Mulle endale tundub, et ise investeerimisega tegelevates ringkondades liikudes, on seda küllaltki lihtne unustada, et mitte kõik ei investeeri ega säästa.

Kui kindlalt tunnete ennast oma praeguse rahalise olukorra juures?

Ma ei tunne ennast hetkel veel väga kindlalt. Arvan, et olen vundamendi ladumise faasis. Samuti ei ole ma endale teadlikult tekitanud hoiust, kuigi mingil määral kogun säästusid.

Kes tegeleb teie peres investeeringutega? Kuidas teete otsuseid?

Investeerimisega ja ka üldisemalt rahaasjade planeerimisega tegelen peres mina. Viimasel ajal olen küll ka abikaasat üha rohkem investeerimisse kaasanud ja teda on need asjad ka pisut huvitama hakanud. Jõudsime äsja ka temale ühisrahastusportaalis konto avamiseni, seega algus on tehtud.

Kuidas mõjutavad investeerimist ja rahaküsimusi teie peres olevad kolm last?

Arusaadavalt seavad lapsed näiteks säästmisvõimekusele teatavad piirid. Enda kulutustelt on ju küllaltki lihtne säästa ja kokku hoida kui eesmärgid on paigas, aga lastel on ikka omad vajadused. Samas olen ka lastele püüdnud oma investeerimise ja säästliku majandamise põhimõtteid edasi anda.

Milline on teie investeerimisstrateegia või filosoofia? Milline on teie portfell kümne aasta pärast?

Mul väga konkreetset strateegiat vist polegi. Hetkel plaanin jätkata investeerimist ühisrahastuses ja kinnisvaraturul ning peatselt alustada ka dividendaktsiate portfelli ehitamist. Püüan hajutada vahendeid kolme varaklassi vahel vastavalt vajadusele. Olen seadnud eesmärgiks, et umbes kümne aasta pärast võiks passiivsed sissetulekud olla piisavad katmaks ära minu igapäevakulutused ja edasise investeerimisvajaduse.

Kust leiate värsket investeerimisinfot/tutvuseid/koolitusi? Kellega investeerimisteemadel suhtlete?

Suurimaks abiks on arvatavasti olnud Investeerimisklubi. Enamik infot tuleb tänapäeval loomulikult veebikeskkondadest ja sotsiaalvõrgustiku gruppidest.

Millises vanused sooviksite pensionile minna? Millises seisus on teie pensionisäästud?

Arvestades, et ma olen hetkel 33-aastane, pean realistlikuks 40-45-aastaselt «pensionile» minekut. Kuna mu tutvusringkonnas on juba mõned n-ö noored pensionärid, siis nende põhjal võib küll öelda, et nende pensionipõli on aktiivsem kui paljude aktiivne tööelu. Ehk need, kes teevad ja tahavad asju teha, teevad seda ka siis, kui selleks otseselt vajadust pole.

Mis on teie suur eesmärk investeerimisega tegelemisel?

Ma ei teagi kas minul on selline oma suur eesmärk olemas, pigem on see küllalt omakasupüüdlik – enda ja oma perekonna mõnusa äraolemise tagamine.

Milline on teie strateegia – kas rohkem säästa või rohkem raha teenida?

Kuna olen veel siiski küllalt noor ja investeeringutega algusfaasis, pean olulisemaks rohkem raha teenimist, millelt omakorda on oluliselt lihtsam säästa.

Millised on teie investeerimisplaanid paari-kolme aasta jooksul?

Hetkel on plaanis jätkata ühisrahastuses, käsil on eraisikuna alustatud investeeringute likvideerimine ja ettevõttesse kolimine. Lähiajal, ehk juba sel aastal, aga hiljemalt järgmisel, plaanin teha esimese aktsiaostu Balti börsilt. Sel aastal plaanin kogu olemasoleva kinnisvaraportfelli saada rendikõlbulikuks ja seejärel hakata juba uusi projekte otsima.

Millised on teie suurimad õppetunnid, mida olete alustades õppinud? Mida soovitaksite teistel teha, kes investeerimisega alustada tahavad?

Minu suurim viga ja õppetund oli kahtlemata liiga hilja alustamine. Ühisrahastuses alustades olin 29-aastane. Kõigile, kes ei ole veel alustanud, soovitaksin seda teha KOHE!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles