Galerii: 20. augustil 1991 sündinud noored heiskasid Pika Hermanni torni lipu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toompeal toimus täna hommikul Eesti iseseisvuse taastamise 25. aastapäeval pidulik lipuheiskamise tseremoonia, mille käigus heiskasid 20. augustil 1991 sündinud noored Pika Hermanni torni Eesti lipu.

Tseremoonial võtsid sõna riigikogu esimees Eiki Nestor ja 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme, õnnistussõnad ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Tseremoonial osalesid Meestelaulu Seltsi koorid, Kaitseliidu Tallinna Maleva orkester, Kaitseliidu liputoimkonnad, skaudid, gaidid, üliõpilasorganisatsioonid, seltsid ja ühingud oma lippudega.

Pärast lipuheiskamist pakkus riigikogu esimees Eiki Nestor täna 25. sünnipäeva tähistavatele noortele Toompea lossis piduliku hommikusöögi.

Peapiiskop Urmas Viilma ütles lipuheiskamisel peetud õnnistamiskõnes, et Nõukogude Liit ei olnud sõprade ja mõttekaaslaste liit, vaid vabadele rahvastele vere hinnaga püstitatud vangla, mille müüride vahele ka Eesti rahvas vägivalla ja ülekohtu tõttu oli langenud.

Meenutades 25 aasta taguseid ärevaid ja pöördelisi sündmusi ning Eesti rahva vabadusepüüdlusi, rõhutas peapiiskop, et väike rahvas on just nii suur, kui on tema usk oma tulevikku. «Meil on usk oma rahva ja riigi kestvusse. Nõnda võib arvult väike olla suurem kui nii mõnigi suur!» sõnas Viilma.

Enne lipuheiskamisele saabunute õnnistamist viitas peapiiskop Eesti rahvuslipule Pika Hermani tornis: «Eesti lipp lehvib täna siin mitte ainult taastatud iseseisvuse sümbolina, vaid ka vabaduse kestvuse ning taevase õnnistuse märgina nii praegustele kui tulevastele põlvedele».

Riigikogu esimees Eiki Nestor meenutas tseremoonial, et 25 aastat tagasi ärgati hommikul murega südameis, aga ka ootusega, kas suudetakse saada lahti ikkest ja olla jälle vabad inimesed iseseisvas Eestis.

«Nii palju lootust ja muret korraga polnud paljud meist kunagi tundnud. Päeva lõpuks tundsime end juba võitjatena, sest ülemnõukogu võttis kell 23.03 vastu otsuse Eesti riiklikust iseseisvusest,» ütles Nestor.

20. Augusti Klubi esimees Ants Veetõusme juhtis oma kõnes tähelepanu, et lipp on olnud eestlastele alati püha ese, millesse suhtutakse austuse ja armastusega.

«Meie sinimustvalge on midagi erilist, sest nii lipule endale kui iga tema värvile on olemas seletus, mida paljud põlvkonnad on edasi kandnud,» ütles Veetõusme.

Täna kella 10-14 on Pika Hermanni torn kõikidele huvilistele avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles