Esimest korda ICC ajaloos tunnistas kohtualune end süüdi sõjakuriteos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapärandi hävitamises süüdistatud malilane Ahmad al-Faqi al-Mahdi
Maailmapärandi hävitamises süüdistatud malilane Ahmad al-Faqi al-Mahdi Foto: AFP/SCANPIX

Maailmapärandi hävitamises süüdistatud malilasest Ahmad al-Faqi al-Mahdist sai täna esimene inimene, kes tunnistas end Rahvusvahelises Kriminaalkohtus (ICC) süüdi sõjakuriteos.

«Teie ausus, pean kahetsusväärselt ütlema, et kõik, mida olen seni kuulnud, vastab tõele ning on sündmustetruu. Tunnistan end süüdi,» lausus Mahdi.

Mahdi on esimene islamiäärmuslane, kellele ICC  prokurörid on süüdistuse esitanud ning esimene üksikisik, kellele on esitatud süüdistus kultuuripärandi sihilikus hävitamises.

Sahara kõrbe ääremail kätte saadud Mahdit süüdistatakse tahtlike rünnakute suunamises Timbuktus asuva üheksa kuulsa mausoleumi ja Sidi Yahia mošee vastu 2012. aasta 30. juunist 11. juulini.

ICC prokuröride väitel oli Mahdi peamiselt tuareegidest koosneva rühmituse Ansar Dine liige. Rühmitus hõivas Timbuktu 2012. aastal koos äärmusrühmitusega Islami Maghrebi Al-Qaeda (AQIM).

Prokuröride andmeil oli Mahdi kohaliku «Kommete brigaadi» juht ning oli see, kes andis korralduse pühamuid rünnata. ICC hinnangul oli Timbuktus toimunud hävitustöö Rahvusvahelise Kriminaalkohtu Rooma statuudi alusel sõjakuritegu.

ICC on maailma ainus alaline sõjaroimakohus ning alustas tööd 2002. aasta 1. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles