Öökullist ööbikuks: omal nahal katsetatud nipid, et hommikul ärkamine mõnus oleks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Hommikul ärkamine võib olla paras tüütus, eriti kui ainuke põhjus varajaseks ärkamiseks on vedada ennast õigeks ajaks tööle. Olen ise olnud nii hommiku- kui ööinimene. Ärganud enne viit ning haaranud käe sülarvuti poole, et end kohe tööle asutada; kuid olen ka vaevelnud, et end hiljemalt 11ks tööle vedada.

Oma kogemusest olen õppinud, et kui just ei valda tõsine läbipõlemine, siis igaüks saab olla kas hommiku- või õhtuinimene. See oleneb vaid sellest, millist elurutiini endale soovid.

Kui soovid midagi elus lihtsamaks teha või hoopiski muuta, siis tuleb alustada uute harjumuste loomisest. Seda saab mõõduka lihtsusega teha. Alustada tuleb pisikestest sammudest ning positiivse kogemuse põhjalt edasi liikuda.

1. Kohe pärast ärkamist tee voodis midagi mõnusat.

Esimene ärkamine äratuskella peale on kõige raskem. Et käsi ei tõuseks kohe kella kinni lööma, tuleb teha kohe midagi väga mõnusat.  

Olenevalt sellest, mis su meelistegevus on, võid näiteks peale panna oma lemmikseriaali või hakata kuulama audioraamatut. Vahet pole, kui patune su esimene hommikutegevus on, tähtis on, et see oleks tõeliselt mõnus ja saaksid teha seda voodis lebades. 

Sedasi käitudes tekitad sa hommikuga seotult positiivse tunde ning ühtlasi äratad end selle mõnusa tegevusega ülevas. 

Kui oled seeviisi natuke unekoomast toibunud, võta ette järgmine samm.  

2. Loo kindel rutiin kohe pärast voodist tõusmist.

Mine otse pessu või tualettruumi. Pane kohe päevariided selga või haara hommikusöögi järele. Misiganes on su esimene samm, tee seda kohe pärast voodist püsti saamist. 

Mõned päevad või nädal niimoodi tehes tekib su kehal automaatne harjumus ning hakkad iseenesest sel viisil hommikul liikuma, ilma et peaksid sellele mõtlema või tahtejõudu kasutama. 

3. Valmista järgmiseks hommikuks ette eelmisel õhtul.

Sujuvaks hommikurutiiniks on vaja ette valmistada ning kõik võimalikud takistused eemdaldada. 

Kui sa tead, mis su hommikune meelistegevus on või milline järgmise päeva kava, saad õhtul ette valmistada hommiku esimesed sammud. 

Meelistegevuseks pane valmis seriaal, audioraamat või mõni muu asi, mida sulle hommikul meeldib teha. Päeva tegevusteks pane valmis riided kuni aluspesuni välja, paki kokku käekott, pane valmis kohvimasin. Mis iganes on su hommikused sammud, tee need endale lihtsamaks. 

Sa pead õhtust ettevalmistust tegema vaid nädal-paar. Kui hommikud on hakanud lihtsamaks minema, siis ei pea õhtuti ettevalmistusi tegema.  

Muuseas, selle sammuga on ka väga hea alustada hommikujooksu rutiini. Õhtul paned kõik jooksuasjad valmis ning hommikul voodist tõustest paned need automaatselt selga ning kõnnid otse uksest välja. Kui juba õues oled, ega siis pole muud teha kui joosta.

4. Loo kindel rutiin enne magamaminekut.

30-60 minutit enne magamaminekut tee kindlaid asju, mis suunavad sind magama minema. Peamine on, et sa ei teeks ärevust tekitavaid asju – logi välja sotsiaalmeediast ning ära isegi mõtle töö peale. Eesmärgiks on lasta kehal ja vaimul päevatempost maha rahuneda. Vaata telekat, tee lühike jalutuskäik, joo teed, veeda muhedalt aega perega või poputa ennast (näiteks sooja vann või näomaskiga). Igatahes hoia eemale sotsiaalmeediast ja tööst! 

Tihtipeale ollakse poole ööni üleval, kuna inimene ei anna kehale ja mõttele võimalust märku anda, et väsimus hakkab peale tulema. Uurides Facebookis, mida sõbrad teevad või naerdes 9GAG-i naljade peale kerid sa mõtte jälle üles ning ühtlasi peletad väsimust unevarude arvelt. Pole siis ime, et leiad end jälle pärast südaööd üleval olemast. 

Tööhoolikud arvestagu, et kui sa saad korralikult välja puhata, siis oled nii järgmisel päeval kui pikemas perspektiivis produktiivsem. Nii et tööhoolikuna on sul lausa kohustus korralikult magada.

Tähtis on, et oleks mõnus

Igaüks meist peaks öö jooksul keskmiselt 8-9 tundi magama. Minnes kell 9 õhtul magama on loomulik, et ärkad hommikul juba kuuest üles. Kui lähed magama aga pärast südaööd ühe-kahe paiku, siis pole ime, et enne kümmet kuidagi ei suuda tõusta. 

Need, kelle aju hakkab tööle alles hilistundidel, võib leida lohutust sellest, et ärgates hommikul kella kuuest on pärast viit sinu jaoks juba nii-öelda hilistund, millal ajusid ragistada. 

Öösel üleval olemine on täiesti okei, kui selline eluviis sulle meeldib. Sa saad siiski eelpool loetletuid nippe kasutada, et oma hommik mõnusamaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles