Kuus rasket ja tõhusat kehakeele nippi (1)

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees, kes kasutab kehakeelt.
Mees, kes kasutab kehakeelt. Foto: SCANPIX

Tööintervjuul või muudel tähtsatel läbirääkimistel on oluline kasutada head kehakeelt, kuid alati ei pruugi parimad soovitused olla lihtsad.

On palju kehakeele nippe, mis peaksid heale suhtlusele kaasa aitama, vahendab Business Insider. Kehakeele nippideks võime pidada näiteks naeratamist ja käesurumist, mille kasutamine nõuab isikult küll vähem pingutust, kuid on samuti üsna osav viis endast hea esmamulje jätta. Siiski on olemas veel kuus kehakeele nippi, mis nõuavad küll nende kasutajatelt  veidi suuremat pingutust, kuid see-eest on nende toime üsnagi tõhus, et endast töövestlusel või mõnel muul esmakohtumisel laitmatult hea mulje jätta.

Silmside säilitamine

Olematu silmside võib jätta sinust esmamulje põhjal väga ebameeldiva ning ka usaldamatu inimese mulje, mistõttu on tugev silmside oluline, sest on tihti üks võimalus usalduse võitmisel. Silmside hoidmine ei ole aga kõige kergem kehakeele kasutamise viis, mistõttu vajab see suuremat harjutamist ja eneseületamist. Kui aga silmside hirmust üle saada, suudab selle kasutaja kõik ülejäänud raskused juba ületada.

Hoia alati enda käed nähtaval

Tähtis küsimus kehakeele kasutamise juures on alati see, mida teha enda kätega. Nii üritavad paljud hakata käsi peitma näiteks taskutesse, mis võib aga esmamulje sootuks ära rikkuda. Kui oled saamatu kätekasutaja, siis tuleks pigem leida tööintervjuul endale mugav kehaasend, mis ei laseks ka kätel end ebamugavalt tunda.

Katsu olla kehaasendis, mis ei sunni nihelema või kiikuma

Inimesed, kes armastavad vestluse ajal liialt niheleda või kiikuda, võivad osutada kogemata valesid signaale kehakeele tõttu. Näiteks võivad nad rahuliku vestluse ajal anda vestluspartnerile hoopis teistpidise signaali, mistõttu võivad nende mõtted teisele osapoolele tänu kohmakale kehakeelele segaseks jääda või sootuks negatiivse mulje jätta.

Tuleks istuda sirge seljaga

Küürus seljaga istumine töövestluse ajal näitab tihti vestlusest mittehuvitumist, mis võib saata välja vale signaali selle kohta,  kas oled tööst huvitatud või mitte. Seega, kui miski sulle tõesti huvi pakub, siis tuleks suheldes seda alati ka kehakeelega välja näidata.

Kõnnakus peaks peegelduma enesekindlus

Mitte kõik inimesed ei oska kõndida enesekindlalt, pigem kõnnib enamik inimesi veidi kohmakalt, jättes ka endast taolise mulje. Enesekindel kõnnak suurendab aga alati usaldusväärsust, hoiab ära teiste rünnakute eest ning näitab sind ka atraktiivsemana.

Õpi inimest peegeldama, kellega parasjagu suhtled

Üks parim nipp on ära õppida peegeldamine ehk samastada enda kehakeel vestluskaaslase omaga. Kehakeele samastamine teise osapoolega näitab sinu imetlust kaaslase suhtes ja ka võimalusi headeks kokkulepeteks. Kindlasti on see ka üheks raskemaks viisiks kehakeele haldamises, kuid ka kasulikum, kui soovid endast tõesti head muljet jätta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles