Itaalia peaminister: EL vajab Brexiti järel taaskäivitust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi.
Itaalia peaminister Matteo Renzi. Foto: LaPresse/Scanpix

Euroopa Liit vajab pärast brittide lahkumisotsust taaskäivitust, ütles Itaalia peaminister Matteo Renzi enne kohtumist Saksa ja Prantsuse liidritega.

«Lihtne on kõiges süüdistada Euroopat, raskem on üritada üles ehitada teistsugune Euroopa, mis pöörab rohkem tähelepanu väärtustele ja vähem rahaasjadele. Seda me üritamegi kogu jõust teha,» kirjutas Renzi sotsiaalmeedias ja selgitas, miks ta soovis kohtumist Prantsuse presidendi François Hollande´i ja Saksa kantsleri Angela Merkeliga. 

Täna õhtul Itaalia Ventotene saarel peetaval kohtumisel on peateemadeks Euroopa majandusväljavaated, pühasõdalaste rünnakud, põgenikedraama, Süüria konflikt ning suhted Venemaa ja Türgiga. Kolmik loodab jõuda ühispositsioonile enne ELi mitteametlikku kohtumist Bratislavas, kus üritatakse leida pärast Suurbritannia lahkumist bloki ülejäänud liikmetele ühine tee edasi.

Liidritel on kavas ka õhtusöök ja pressikonverents Itaalia lennukikandjal Garibaldi.

Renzi möönis samas, et Brexiti hääletus on jätnud ühenduse silmitsi suurte väljakutsetega. «Probleemidega silmitsi seistes on meie ees valik: leida keegi, keda süüdistada või leida lahendus,» sõnas peaminister.

«Me tahame, et Brexiti-järgne Euroopa, mida on löönud südamesse terrorism, hakkaks taas tähtsustama ühtsusel ja rahul, vabadusel ja unistustel, dialoogil ja identiteedil põhinevat ideaali,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles