Kuku: Lang võrdles omavalitsuste sundliitmist kolhoosikorraga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagistest kolhoosidest on tänaseks alles vaid sildid. Kalurikolhoos Nõukogude Partisan tegutses eelmise riigikorra ajal Kihnus.
Kunagistest kolhoosidest on tänaseks alles vaid sildid. Kalurikolhoos Nõukogude Partisan tegutses eelmise riigikorra ajal Kihnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Justiitsminister Rein Lang võrdles kava hakata omavalitsusi sundkorras liitma nõukogude ajaga, kui edukas sovhoos või kolhoos liideti kehvaga.

Praegu pole enam õige aeg hakata seaduse jõuga omavalitsusi liitma, ütles justiitsminister Rein Lang Kuku raadio saates «Ministri vastuvõtt».

Ministri sõnul avaldas ta kümme aastat tagasi ise Postimehes artikli, kus soovitas muuta maakonnad valdadeks. Tookord jäi see tegemata paljude kohalike omavalitsuste vastuseisu tõttu.

Võtta nüüd aga plaan kapist välja ja hakata jõuga omavalitsusi liitma, on Langi hinnangul paljudele tublidele omavalitsuste inimestele näkkusülitamine.

«Tekiks olukord, kus need, kes 15 aastat on oma asju normaalselt ajanud ja korralikult kohalikku elu edendanud, saavad taagaks kaela naaberomavalitsuse, kes pole 15 aastat midagi teinud,» tõi Lang näite.

Ministri sõnul meenutab see omaaegset kolhooside ja sovhooside liitmist, kus edukale poogiti külge vilets ja kästi edasi majandada.

Küll aga peaks riik Langi arvates soosima ja abistama omavalitsusi vabatahtlikul liitumisel. Hea variant oleks, kui kaoksid maavalitsused, sest siis oleksid omavalitsused sunnitud rohkem koostööd tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles