Sarkozy ees on palju takistusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: Reuters/ScanPix

Prantsusmaa ekspresident Nicolas Sarkozy teatas, et kavatseb järgmisel aastal toimuvatel valimistel uuesti Prantsusmaa presidendiks kandideerida. BBC on välja toonud mõned olulised faktorid, mis võivad Sarkozy võimalusi oluliselt kahandada.

Eelmise ametiaja pärand

Esimeseks probleemiks võib kujuneda tema eelmise ametiaja pärand. 2012. aastal lõppenud Sarkozy ametiaja järel ei olnud Prantsusmaa rahvas rahul.

Valimiskampaania jooksul lubas Sarkozy riiki, kus töökad inimesed teenivad ka rohkem raha. Reaalsus oli oluliselt teistsugune. Tööpuudus tõusis 10 protsendi lähedale ning riigieelarves oli suur puudujääk. Ainukeseks vabanduseks võib tuua 2008. aasta ülemaailmset majanduskriisi, mis Sarkozy majandusega seotud plaanid rikkus.

Tugevad konkurendid

Teisena on välja toodud tugevad konkurendid, kes Sarkozy vastu kandideerivad. Vabariiklaste erakonna kandidaadiks saamiseks on Sarkozyl esmalt vaja võita novembris toimuvad partei eelvalimised.

Vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgib koguni 10 inimest, kellest suuremal osal ei ole reaalseid võimalusi kõrgesse mängu sekkuda. Eeldatakse, et Sarkozyl saab olema kaks tõsisemat konkurenti – Francois Fillon ja Alain Juppe. Mõlemad konkurendid on olnud varasemad peaministrid.

Fillon täitis peaministri kohuseid ajal, mil Sarkozy oli president. Alain Juppet peetakse eelvalimiste suurfavoriidiks.

Suhe seadusega

Kolmanda takistusena nähakse Sarkozy võimalikke seaduserikkumisi. Sarkozy skandaalide nimekiri on pikk, aga kaks tükki neist paistavad eriti välja ning heidavad ekspresidendile halba varju.

Esimesel juhul ületas ta süüdistuste kohaselt teadlikult 2012. aasta valimistel lubatud kampaaniaeelarvet. Teise skandaali puhul süüdistatakse teda kohtuniku mõjutamises, et teada saada detaile seoses teise kaasusega, millesse ekspresident segatud oli.

Mõlema juhtumi juures on Sarkozy uurimise all ning ühel hetkel võivad asjad tema jaoks kohtuprotsessiga lõppeda. Kui kohtumõistmine peaks algama järgmise paari kuu jooksul, annaks see Sarkozy võimalustele tõsise löögi.  

Isiksus

Neljandaks takistuseks peetakse Sarkozy isiksust. Paljud inimesed jälestasid presidenti lisaks poliitikale ka tema iseloomu tõttu. Teda on kirjeldatud impulsiivse ja ülbe inimesena ja see ei meeldi paljudele inimestele. Sarkozy on vaid 165 cm pikk ja ajakirjanduse andmetel põeb ta väikese mehe kompleksi. Positiivseks peetakse Sarkozy kõrval tema abikaasa Carla Brunit, kes rahvale meeldis.

Ajas tagasi?

Viimase takistusena nähakse rahva soovi mitte minna ajas tagasi. On täiesti võimalik, et valimistel lähevad omavahel vastamisi Sarkozy ja praegune president Francois Hollande. Sellisel juhul oleks tegu 2012. aasta presidendivalimiste kordusetendusega. Kumbki president ei ole ära teeninud rahva suurt poolehoidu.

Nicolas Sarkozy (vasakul) ja Francois Hollande. Foto: Reuters/Scanpix
Nicolas Sarkozy (vasakul) ja Francois Hollande. Foto: Reuters/Scanpix Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles