Biden: USA pühendumus NATO liitlaste kaitsele on «kaljukindel» (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden teisipäeval Riias kõnet pidamas.
USA asepresident Joe Biden teisipäeval Riias kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

USA pühendumus NATO liitlaste kaitsele on «kaljukindel», ütles USA asepresident Joe Biden teisipäeval Riias.

«Ajal, mil mõned kahtlevad Euroopa integratsiooni jätkumises, on teie riik jõuline meeldetuletus, kui palju on võimalik saavutada, kui kisume maha koostööd takistavad müürid, selle asemel, et luua väljamõeldud eraldusjooni,» ütles asepresident Riia rahvusraamatukogus peetud kõnes.

«Täna mäletame «Balti tee» jõudu, õlg-õla kõrval ja käsikäes seismise jõudu. See on eriti tõsi, kui asi puudutab teie ühist julgeolekut. Tõotused, mille oleme üksteisele andnud oma kollektiivkaitse tagamiseks NATO liitlastena, on aastakümneid olnud ülemaailmse stabiilsuse nurgakiviks ning on seda jätkuvalt.»

«Ärgu olgu kahtlustki - USA pühendumus (NATO alusleppe) artiklile 5 on kaljukindel ja vankumatu. Me oleme võtnud püha kohustuse. Oleme välja käinud oma au ning me ei jäta iialgi oma kohustusi täitmata. Mitte ainult praegu, vaid igavesti,» lausus Biden.

«Ameerika ei jäta iialgi oma liitlasi kaitseta. Me vastame. Ajal, mil Venemaa astub aina agressiivsemaid samme ning ähvardab oma naaberriikide suveräänseid õigusi, on NATO jätkuvalt sama elutähtis. Agressiooni esineb ka tänapäeva Euroopas ning me peame olema valmis sellele agressioonile vastu seisma.»

«Rünnak ühele on rünnak kõigile. Punkt. Lause lõpp. See on täpselt nii elementaarne, see on täpselt nii lihtne. Tahame, et teaksite nii teie kui ka Moskva, et me mõtleme, mida ütleme.»

«Hoolimata sellest, mida kuulete praeguses tulises (USA) poliitikas, on minu riigis laiaulatuslik ja sügav pühendumus NATO-le,» ütles asepresident.

Samas pole NATO kunagi olnud ühesuunaline tänav, rõhutas Biden. Oleme tugevad, kui Euroopa on turvaline ja stabiilne, lisas ta.

«Baltimaade ja USA vaheline sõprus on igikestev,» ütles asepresident.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles