Seakasvatajad: kui jahimehed metssigade küttimisega hakkama ei saa, tuleb appi kutsuda kaitsevägi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsevägi.
Eesti kaitsevägi. Foto: Toomas Huik

Kas metssigade arvukuse vähendamiseks on vajalik appi kutsuda kaitsevägi, küsivad seakasvatajad.  

Keskkonnaministeeriumi esindaja selleks siiski vajadust ei näe.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp: Kokkuvõttes on ju 29 000 metssiga eelmisel jahihooajal ju täis kütitud. Tegelikult on see isegi ületatud ja kütitud n 32 000 siga. Selles mõttes plaani täidetakse ja täidetakse hästi. 

Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

Eesti Jahimeeste seltsi tegevjuhi hinnangul on jahimehed teinud kõik endast oleneva, et metssigade arvukust vähendada, kuid samas tõdeb ta et raskel ajal tuleb kaaluda siiski kõiki võimalusi.

Eesti Jahimeeste seltsi tegevjuht Tõnis Korts: Eks seda sõjaväe ja kaitseväe kaasamist on ka enne kaalutud ja seda on ka katsetatud. Näiteks lähinaabrid Valgevenes katsetasid selle asja ära ja teatud tulemusi see tõi. Aga tegelikult nad katkust lahti ei saanud ja metssigadest ka mitte. 

Seatud eesmärk, vähendada metssigade arvukust 1,5 isendini tuhande hektari jahimaa kohta on tunduvalt karmim, kui Euroopa komisjoni juhistes ette nähtud

Nimel soovitatakse seal vähendada arvukust viie isendini tuhande hektari kohta. Lähiajal tuleb välja Keskkonnaameti käskkiri, mis kinnitab uued küttimiskvoodid algavaks jahihooajaks. 

Marku Lamp: Kvoot võiks jääda 20 000 isendi kanti. 

Tõnis Korts: Jahimeeste seas on alati ka kahtlusi, kas me suudame kvooti ikka täita. Mitte sellepärast, et me ei suuda, aga lihtsalt sellepärast, et teatud piirkonnad on metssigadest juba tühjaks jäänud.

Eile teatas Veterinaar- ja toiduametamet, et kahtlustab Aafrika seakatku Saaremaa enam kui 2000 seaga farmis. Proovide tulemused selguvad täna. 

Vaata täpsemalt videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles