Rikkuse pant ei ole suur sissetulek, vaid õige mõtteviis (1)

Kristi Saare
, blogija, www.kristiinvesteerib.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

45-aastane Heiki (nimi muudetud) nendib, et tema tutvusringkonnas on levinud üldine mõtteviis, et vastutustundlik pereisa ei tegele investeerimisega.

Kui suur on teie portfell praegusel hetkel?

Portfelli mahuks on hetkel 16 000 eurot.

Kui palju aga kulub teil oma portfelli haldamisele?

Ühes kuus umbes 30 minutit.

Kuidas leidsite enda jaoks täpsemalt investeerimise?

Esmase impulsi sain lugedes R. Kiyosaki raamatut «Rikas isa, vaene isa». Raamatu kohta tagasisidet otsides jõudsin Investeerimisraadioni. Edasi hakkasin jälgima teemakohaseid blogisid, lugema Äripäeva ning soetama majandusalast kirjandust jms.

Kui mõtlete oma tutvusringkonnale, kas siis on investeerimine/rahateemad populaarsed?

Pigem seostub see halvamaiguliste mõistetega nagu «mittetöine tulu», «spekulatsioon», «mängurlus», «sotsialistliku omandi riisumine». Üldine hoiak on, et vastutustundlik pereisa ei tegele investeerimisega.

Kui kindlalt tunnete ennast oma praeguse rahalise olukorra juures?

Võiks kindlamalt tunda. Arvestatav reserv on olemas, kuid palgatööst saadava rahavoo kadumine tekitaks kõhedust.

Kes tegeleb teie peres investeeringutega? Kuidas teete otsuseid?

Investeeringutega käesoleva küsitluse valguses tegelen mina üksi, poolsalaja. Raske on põhjendada, miks peaks investeerima kuhugi määramatusse tulevikku, mis ehk ei realiseerugi. Elame ometigi ilusal ajal, siin ja praegu, ning võiksime oma raha kasutada elu nautimiseks. Investeerimisotsuse teen majandusuudiste kokkuvõtte põhjal. Samuti võtan eeskuju Äripäeva loodud tegelaskujust investor Toomasest.

Kuidas mõjutab rahaasju ja investeeringuid peres olevate laste (4) arv?

Rahaliselt eriti ei mõjuta, aga muidu võtab päris tublisti hoogu maha. Laste peale kulub tunduvalt rohkem aega kui raha. Ilmselt tegeleksin oma investeerimisobjektide valimisega märksa kaalutlevamalt ja püüaksin ettevõtlusega alustada.

Foto: Kristi Saare

Kuidas on mõjutanud teie karjääri ja elu-olu linnast väljas elamine? Mis on olnud teie jaoks plussid-miinused «maal» elamise juures?

Tallinnast «maale» kolimine on mõjutanud minu karjääri ja elu-olu väga positiivselt. Osaliselt on võimalik töötada kodukontoris ja mulle sobib suurlinnadega võrreldes rahulikum tempo. Plussid: kui tahad õue minna, ei pea kodust ära minema; vaikus; puhas õhk; koolid-poed-lasteaiad on jalutuskäigu kaugusel, head sportimisvõimalused. Negatiivse poole pealt toon välja, et (palga)töövõimalused on kehvad ja sageli kohtab ka nõuka-aegset mentaliteeti.

Milline on teie investeerimisstrateegia/filosoofia? Milline on teie portfell kümne aasta pärast?

Hetkel üks kolmandik ühisrahastust, üks kolmandik indeksfonde ja järelejäänud kolmandik üksikaktsiaid. Eesmärgiks on saada 15 aasta pärast tänase sissetuleku ekvivalent aktsiadividendidest (kui arvutan õigesti, siis peaks portfell olema min 250 000 EUR?). Samuti on kavas soetada korter(id) väljaüürimiseks.

Kust leiate värsket investeerimisinfot, tutvuseid ja koolitusi? Kellega investeerimisteemadel suhtlete?

Internet (blogid ja sotsiaalmeedia), majandusalane kirjandus. Kuna minu tutvusringkonnas investeerimishuvilisi ei ole, siis praegu ei suhtle veel mitte kellegagi, see intervjuu on esimene suhtlus sel teemal! Kavatsen lähitulevikus osaleda mõnel koolitusel või klubiüritusel (nt Cashflow).

Millises vanuses sooviksite pensionile minna? Millises seisus on teie pensionisäästud?

55-aastasena sooviksin pensionile minna. Lisaks II sambale on mul 2000. aastal sõlmitud nn III samba leping, kus «juba» peaaegu viiekohaline summa.

Mis on teie suur eesmärk investeerimisega tegelemisel?

Finantsvabadus!

Kumb on teie strateegia – kas rohkem säästa või rohkem raha teenida?

Esialgu rohkem säästa, samal ajal otsides võimalusi rohkem teenimiseks.

Millised on teie suurimad õppetunnid, mida olete alustades õppinud? Mida soovitaksite teistel teha, kes investeerimisega alustada tahavad?

Õppetund on ehk see, et investeerimine tõepoolest annab lootust n-ö tavalisel kodanikul finantsiliselt paremale järjele jõuda. Soovitan alustada võimalikult noorena ja seejuures aru saada, et rikkuse pant ei ole suur sissetulek, vaid õige mõtteviis. Mulle jõudis see pärale 44-aastasena.

Millised on teie investeerimisplaanid järgmise paari aasta jooksul?

Rohkem õppida, rohkem teenida, rohkem säästa, teha teadlikumaid valikuid - tegutsen praegu üsna riskantselt, usaldan väga palju oma kõhutunnet. Ja lisaks laieneda kinnisvaraturule ehk osta korter väljaüürimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles