Meikar: viisakeelu kehtestamine Lukašenkale oli ainuõige samm

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu väliskomisjoni reformierakondlasest esimehe Silver Meikari sõnul peab Eesti ja kogu Euroopa Liidu poliitika aitama kaasa sellele, et Euroopa viimaseks diktatuuriks nimetatud režiim Valgevenes kaoks. Samal ajal aga ei tohi tema sõnul karistada neid inimesi, kes soovivad vabamat ja demokraatlikumat riiki.

Eelmise aasta 19. detsembril varastas Aleksandr Lukašenka režiim Meikari sõnul oma rahvalt valimised ning sellele järgnenud repressioonidega hävitas ta kodanikuühiskonna võrsed, mis viimasel paaril aastal olid tärganud. Seetõttu oli Euroopa Liidu otsus kehtestada viisasanktsioonid Valgevene režiimi võtmeisikutele Meikari hinnangul ainuõige samm.

«2008. aastal peatati need just riigi demokraatlikumaks muutmise lubaduse eest, kuid mõningased positiivsed muutused said presidendivalimiste järel toimunuga nullitud,» märkis ta.

Majanduslikel sanktsioonidel oleks Meikari hinnangul mõtet vaid siis, kui need kehtestatakse ühiselt Valgevene olulisema partneri Venemaaga. «See ei ole aga võimalik. On oht, et Euroopa Liidu kehtestatud majandussanktsioonid võiksid lükata Minskit veelgi enam Moskva korrumpeerunud võimuvertikaali sõltuvusse, mis kindlasti ei ole enamike valgevenelaste huvides,» selgitas ta.

Valgevene tavakodanike aitamiseks on Meikari sõnul oluliseks sammuks neile odavama või täiesti tasuta viisarežiimi tagamine. «Rohkem isiklikke ja ärikontakte Euroopas tagavad, et vabadust ja demokraatiat soovivate valgevenelaste hulk suureneb. On ju Lukašenka režiimi üks sõnum oma rahvale: «Teid ei taheta ei idas ega läänes, ainult meie suudame teie heaolu eest seista». Tõestame, et see on vale,» rääkis poliitik.

Valgevene kaupade boikoteerimisest efektiivsem oleks tema arvates kindlasti riigi allesjäänud vabaühenduste toetamine. «Kõik diktatuurid lõppevad varem või hiljem. Euroopa huvi on, et endise asemel ei tekiks uus ja Valgevenest ei saaks ida-naabri vasall, vaid demokraatlik ja lääne väärtusi austav riik. Selline riik ei saa aga tekkida vabalt mõtlevate inimesteta,» rääkis Meikar.

Suure meediavabaduse ja infotehnoloogiaalase teadlikkusega Eesti saab tema sõnul sellele kaasa aidata näiteks sõltumatu informatsiooni levitamisega digitaalsete kanalite kaudu. «Tulevaste sõltumatute ajakirjanike koolitamine ja turvaliste infoportaalide loomine tagab, et valgevenelased saaksid ausamat infot kui nende riiklikud telekanalid pakuvad,» märkis Meikar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles