Galerii visiidi teisest päevast: Merkel kohtus Ilvesega (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestis visiidil viibiv Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kohtus Kadriorus täna hommikul president Toomas Hendrik Ilvesega.

President Toomas Hendrik Ilvese ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkeli kohtumise peateema oli Euroopa Liidu tulevik.

«Ma olen nõus [liidukantsleriga], me ei vaja üleskutset «Rohkem Euroopat!», vaid me vajame edukamat Euroopa Liitu,» ütles Eesti riigipea, kelle sõnul on Saksamaa juhtroll mitmetes olulistes küsimustes otsustava tähendusega nii Eestile kui ka EL-ile tervikuna.

Brittide lahkumisotsuse mõjud, Euroopa Liidu tulevik, muu hulgas välispiiride tõhus kaitse, rändepartnerlus, võitlus terrorismiga, digitaalne siseturg, agressiivsuse ohjeldamine naabruskonnas – need on väljakutsed, mis nõuavad ühist juhtimist, rõhutas Eesti riigipea.

 «Noil kriisirohketel päevadel vajame üha sagedamini vaadet, mis jätab kõrvale kitsad riigisisesed huvid ja julgeb otsustada, kiirelt ja ühiseks hüvanguks.»

 «Euroopa vajab vedurit, kes meie veidi jõnksutava rongi kindlalt liikuma tõmbab, praeguse Saksamaa vastutustundlikkus, põhimõttekindlus, ka oskus liitlasi kuulata ja mõista, saab selleks veduriks olla,» sõnas president Ilves.

«Euroopa tuleviku üheks võtmeküsimuseks on meie kontinendi majanduslik areng, meie ettevõtjate konkurentsivõime ning uute ettevõtete sünd. Protektsionism, eriti IT vallas, võib EL-ile saatuslikuks saada,» ütles Eesti riigipea.

Keskendudes Suurbritannia lahkumise järelmitele nenditi kohtumisel, et see toob kaasa meie regiooni liikmesriikidele suurema vastutuse – peame häälekamalt ja enesekindlamalt oma eesmärke EL laua taga kaitsma ja meile oluliste valdkondade eest seisma.

Kõneldes olukorrast Ukrainas ja Venemaa agressioonist, tõdeti ühiselt, et olukord ei näita paranemismärke, vastupidi, pinged on teravnemas ning jätkuvalt on vajalik Euroopa Liidu valmisolek ühiselt ja heidutavalt reageerida.

Angela Merkeli Eesti visiit lõppeb neljapäeval. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles