Itaalia maavärinapiirkonnas kuulutati välja eriolukord

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetööd Amatrices
Päästetööd Amatrices Foto: SCANPIX

Itaalia võimud kuulutasid sel kolmapäeval maavärina tõttu Kesk-Itaalias kannatada saanud alal välja eriolukorra, et päästetööde tegemist hõlbustada.

Senistel andmetel hukkus maavärinas magnituudiga 6,2 vähemalt 250 inimest ja 365 sai vigastada, hukkunute seas on ka ligi kümme välismaalast, edastab BBC.

Seismoloogide teatel on piirkonda tabanud sadu järeltõukeid, mille tõttu 5000 päästja töö on keeruline, kuna pooleldi lagunenud hoonete varisemisoht on suur.

Itaalia peaminister Matteo Renzi tahab maavärinas kannatada saanud piirkonnale eraldada 50 miljonit eurot, et paigad uuesti üles ehitada. Lisaks lubas ta kannatanutele ja kodu kaotanutele maksuleevendust.

Renzi sõnul vajab Itaalia maavärinale vastupidavamaid ehitisi, samas rõhutades, et ei ole võimalik rajada selliseid hooneid, mis täiesti maavärinast puutumatuks jääks.

Itaalia meedia kritiseeris, et maavärinapiirkonnas on ehitised, mis ei ole vastupidavad ja on seetõttu ohtlikud. Hävinenud hoonete seas oli ka uusi ja renoveeritud ehitisi.

Itaalias kehtivad ajaloolistele hoonetele ümberehitamist ja renoveerimist piiravad reeglid ja selle tõttu ei saa neid maavärinakindlamaks muuta.

Maavärina epitsenter oli pealinnast Roomast 100 kilomeetri kaugusel kirdes. Kõige enam said kannatada Amatrice, Arquata, Accumoli ja Pescara del Tronto. Tegemist on väikelinnadega, kus elanikke on vähe, kuid suveperioodil saabub sinna sadu turiste.

Kõige enam kaotas inimesi Amatrice, kus neid hukkus ligi 200. Päästetöötajate teatel varises kokku kohalik hotell Roma, kus oli varahommikuse maavärina ajal palju turiste ööbimas.

«Inimeste päästmine rusudest on võidujooks ajaga ja teeme kõik, et õigel ajal rusude alla jäänud kätte saada,» teatas päästetöötaja Lorenzo Botti.

Itaalia politsei teatel võeti kinni mees, kes käis maavärinapiirkonnas püsti jäänud tühjades majades ja viis kaasa väärtuslikke esemeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles