Parima arvamusloo kirjutas vabakooli neiu

Veste Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jasmiin Üpraus Pärnu linna Kuldsuu kõnevõistlusel.
Jasmiin Üpraus Pärnu linna Kuldsuu kõnevõistlusel. Foto: Erakogu

Eesti taasiseseisvumise 25. aastapäevale pühendatud konverentsil „Eesti JA Põhjamaad – Eesti KUI Põhjamaa?“ kuulutati õpilaste vanuserühmas arvamuslugude võitjana välja Pärnu vabakooli 9. klassi õpilane Jasmiin Üpraus, kes pälvis ka välisministeeriumi eripreemia.

Konkursi patroon on Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ja ta kutsus Jasmiini taasiseseisvumispäeva vastuvõtule Kadrioru lossi aeda.

Jasmiin, kelle eesti keele ja kirjanduse õpetajad on Ilona Must ja Ott Kilusk, arutleb oma kirjutises, mille poolest Eesti teiste Põhjamaadega sarnaneb, mille poolest neist erineb. Autor tunneb muret eestlaste vähese õnnelikkuse üle, lähtudes usaldusväärsest uuringust, milles Island, Soome, Norra, Taani, Rootsi on õnnelikkuse poolest riikide esikümnes, kuid Eesti alles 73. kohal.

„Ma arvan, et eestlase õnnelikkus kannatab ajapuuduse, liigsete kohustuste ja väikse palga tõttu. Just vähene õnnelikkus eraldabki suuresti meid, eestlasi ja Eesti riiki Põhjalast,” kirjutab Jasmiin. Islandil kohatud eakaaslastest tüdrukuid kutsub ta oma arvamusloos „õdedeks”.

Konkursile saadeti 36 arvamuslugu. Kirjutajaid oli Eestist, kõigist Põhjamaadest – Taanist, Soomest, Norrast, Rootsist, Islandilt – ja Inglismaalt. Kirjutati eesti, inglise, rootsi ja taani keeles.

Õpilaste arvamuslugusid hindas 11-liikmeline žürii koosseisus Raivo Juurak (Õpetajate Leht), Liisa Past (mittetulundusühingute võrgustik), Indrek Lillemägi (eesti keele õpetaja), Külli Trummal (kirjastus Hermes), Kristina Ude (Brüsseli Eesti kooli emakeele ja kirjanduse õpetaja), Risto Bakhoff  (ökokommuun Väike Jalajälg), Madis Arukask, Kadri Simm, Kadri Kunnus ja Ingrid Rummo (Tartu ülikool).

Auhinnad panid välja presidendi kantselei, haridus- ja teadusministeerium, välisministeerium, Põhjamaade saatkonnad, Tartu ülikool, kirjastused ja Postimees. Arvamuslugude ja fotovõistlus toimus haridus- ja teadusministeeriumi riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2015–2020“ raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles