Piltuudis: küpsevate õunte kõrvalt leiab uusi õisi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus tulid õunapuule augusti lõpus külge õied.
Tartus tulid õunapuule augusti lõpus külge õied. Foto: Risto Mets

Tartus Ihaste linnajaos asuvas aias leiab ühe õunapuu peaaegu küpsete õunte vahelt uusi õisi, mida aastaaega arvestades olla ei tohiks. Õunapuude sügisene õitsemine on ebatavaline, kuid mitte haruldane, kinnitas maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse projektijuht Toivo Univer.

Tema sõnul võib sügisest õitsemist esineda peamiselt kolmel juhul. Heitlikul suvel võib ette tulla puu vegetatiivse kasvu seisakuid. Ilma soodsamaks muutudes võib aga mõnes uinunud pungas hakata elu käima ja see areneb õiepungaks juba samal aastal. Teine võimalus on, et puud on keegi või miski suve vältel vigastanud. Kas siis tüve või juuri. Samuti võib juhtuda, et mõnel kevadel lahti minema pidanud pungal tekkis kasvuhäire ning alles nüüd arenes pung nii kaugele, et võis õide puhkeda.

Univer lisas, et suve keskel moodustuvate õiepungade sügisest õitsemist võivad soodustada ka vihmased jahedad ilmad. Ilmselt just külmade ööde tõttu värvusid ka õunad tavapärasest varem, ehkki küpsed neist paljud veel ei ole.

Õuna-aasta tuleb aga rikkalik, kinnitas Univer. Kodumaist õuna on juba päris palju saadaval, ehkki õunaküllust arvestades on nende hind veel mõnel pool krõbedavõitu. Odavalt on müügile paisatud välismaalt toodud möödunud sügisel koristatud ja säilitatud õunu. Univer soovitas võimaluse korral eelistada siiski kodumaiseid puuvilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles