President annab teenetemärgi 99 inimesele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklikud teenetemärgid
Riiklikud teenetemärgid Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas täna alla otsusele, millega andis seoses iseseisvuspäevaga ja Eesti riigile osutatud teenete tunnustamiseks riiklikud autasud 99 inimesele kodu- ja välismaal.

«Eesti Vabariigi 93. aastapäeva eel tänab ja tunnustab meie riik teenetemärkidega inimesi, kes oma tegevusega on aidanud edendada, hoida ja kindlustada Eesti iseseisvust,» kirjutas riigipea otsuse eessõnas. «Sellega väljendab Eesti riik oma tänu inimestele, kelle töö ja pühendumine erinevates eluvaldkondades on muutnud meie maad hoolivamaks ja paremaks, targemaks ja tugevamaks,» rõhutas president Ilves.

Riigivapi III klassi teenetemärgi saavad praegune ja eelmine rahandusminister Jürgen Ligi ja Ivari Padar, kellele riiklik autasu on tunnustuseks nende suure panuse eest Eesti euroalaga liitumisel.

Teenete eest Eesti liitumise ettevalmistamisel euroalaga saavad Maarjamaa Risti teenetemärgi ka Euroopa Komisjoni eelmised majandus- ja rahandusvolinik Joaquin Almunia ning laienemisvolinik Olli Rehn.

Riigivapi IV klassi teenetmärgi saab pedagoog ja vabadusvõitleja Heli Susi, kelle perekonna toel kirjutas kuulus Vene teisitimõtlejast kirjanik Aleksandr Solženitsõn maailma vapustanud «Gulagi arhipelaagi» ning kes aitas seda käsikirja varjata. Riigivapi teenetemärgi saavad ka õpilasvabadusvõitlejad Heiti Tõnisson ja Olev-Kõu Pärn.

Maarjamaa Risti teenetemärgi saavad mõjukas Prantsuse filosoof, politoloog ja esseist André Glucksmann, kes on põhjalikult käsitlenud totalitaarseid režiime; kauaaegne Leedu vabadusvõitleja Viktoras Petkus, kes asutas 20. augustil 1977 Eesti-Läti-Leedu Rahvusliikumiste Peakomitee, mille eesmärgiks oli Balti riikide iseseisvuse vägivallatu taastamine; Eestis kasvanud ja 1941. aastal siit koos perega Venemaale küüditatud kirjanik Vadim Makšejev, kes on pühendunud Siberi kolkaküladesse väljasaadetute ja nende järeltulijate elust kirjutamisele ning kelle eestvõttel püstitati Vasjugani jõe äärde mälestusmärk massirepressioonide ohvritele. Valgetähe teenetemärgi saab Vladimir-Georg Karassev-Orgusaar, filmilooja, Raadio Vaba Euroopa pikaaegne ajakirjanik ja Langenud Vabadusvõitleja Päeva algataja.

Kaitseväelased ja politseinikud

Eesti tänab oma kaitseväelasi, kes on vapralt võidelnud Afganistanis, NATO operatsioonil. Mõõkadega Kotkaristi teenetemärgi saavad ligi 20 aastat kaitseväes teeninud ja Afganistanis demineerimisgrupi julgestusmeeskonna ülemana tegutsenud staabiveebel Andri Harkmann, viiel rahvusvahelisel missioonil osalenud ja meeskonna ülemaks tõusnud veebel Üllar Käggo ning Afganistani missioonil oma rühma ka läbi kõige keerulisemate olukordade viinud veebel Karol Treial.

Riik tunnustab teenetemärgiga Lõuna-Afganistanis Lashkar Gah’ provintsi ülesehitusmeeskonnas tervishoiuekspredina töötanud Anu Raisma’d ja Camp Bastoni traumakeskuses välikirurgina töötanud tunnustatud südame- ja veresoontekirurgi Tiit Meren’it.

Teenetemärgi saavad kaasaegse liikluspolitsei ja –järelevalve üks rajaja politseikolonelleitnant Alo Kirsimäe ning küberkuritegevuse ja sellega kaasnevate rahapesu juhtumite avastamisega paljudele riikidele rahvusvahelist eeskuju näidanud politseikapten Kalmer Viska. Samuti saavad riikliku autasu 17 aastat piirivalves teeninud ja nüüdne Luhamaa maanteepiiripunkti juht piirivalvemajor Aivo Pinte ning kaitsepolitseiametnikud Martin Arpo ja Marlen Piskunov.

Teadlased ja õpetajad

Eesti tänab ja tunnustab teadlasi, kelle saavutused on aidanud kaasa riigi arengule väga paljudes valdkondades. Valgetähe teenetemärgi saavad ka tehnikateadlane ja Tallinna Tehnikaülikooli endine rektor Peep Sürje, füüsik ja Tartu Ülikooli teadusprorektor Kristjan Haller, keeleteadlane ja Eesti Keelenõukogu esimees professor Birute Klaas, semiootik ja Tartu Ülikooli professor Peeter Torop, Washingtoni Ülikooli professor ja Tartu Ülikooli audoktor, neuroteadlane Jaak Panksepp ning Tallinna Ülikooli professor ja suurepärane Mihhail Bulgakovi loomingu uurija Irina Belobrovtseva.

Eesti annab teenetemärgid õpetajatele, kes on innustanud oma õpilasi haridusteel ikka edasi minema ja kujundanud seeläbi homse Eesti nägu. Valgetähe ordeni saavad pedagoogikateadlane ja Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Viive-Riina Ruus, pikaaegne koolijuht kõne- ja kuulmispuudega lastele – Tartu Hiie Kooli direktor Helgi Klein, mitmes koolis õpetanud teenekas viiulipedagoog Ivi Tivik ning Kadrina valla Vohnja kooli loomise eestvedaja, selle kauaaegne õpetaja ja direktor Malle Reimann.

Kultuuriinimesed

Eesti tänab ja austab oma kirjanikke, muusikuid, kunstnikke, näitlejaid, koorijuhte, kelle loominguline tegevus on teinud meid kõiki rikkamaks. Teenetemärgi saavad tunnustatud ooperilaulja, koloratuursopran Margarita Voites, armastatud koorijuht ja Tartu Poistekoori asutaja Uno Uiga, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor ja Eesti üks tuntumaid keraamikuid Leo Rohlin, Ugala teatri pikaaegne näitleja Leila Säälik, Kihnu Virvena tuntud rahvalaulikVirve-Elfriide Köster, üks Eesti staažikamaid graafikuid ja raamatuillustraatoreid Avo Keerend, veerand sajandit ajakirjas Vikerkaar kriitika- ja esseistikakülgi toimetanud ja Eesti kirjanduselus autoriteetsemaid kriitikuid Kajar Pruul, Vanemuise teatri näitleja Aivar Tommingas, Tallinna Linnamuuseumi kauaaegne direktor Maruta Varrak, skulptor Mare Mikof, luuletaja Indrek Hirv, kirjanik, tõlkija ja kultuurivahendaja Jelena Skulskaja, Eesti Draamateatri näitlejad Ülle Kaljuste ja Guido Kangur, Eesti Nuku- ja Noorsooteatri direktor ja interaktiivse nukumuuseumi eestvedaja Meelis Pai, luuletaja ja kirjanduskriitik Joel Sang, ajakirja Akadeemia toimetaja ning ajaloo- ja kultruuriuurija Mart Orav.

Maarjamaa Risti teenetemärgi saavad ka üks eesti-prantsuse hinnatumaid tõlke ja Anton Hansen Tammsaare tõlkija prantsuse keelde Jean Pascal Ollivry, Helsingi Ülikooli läänemeresoome keelte professor ja Tuglase Seltsi juhatuse esimees Riho Grünthal ning Soome parlamendi Eesti sõprusrühma esimees Markku Laukkanen. Valgetähe teenetemärgi saab Eesti-Poola kultuurisidemete edendaja, Chopini aasta üks korraldajaid Eestis ja nägemispuudega laste muusikaõpingute toetamise korraldaja Slawomira Borowska-Peterson.

Eesti tänab ajakirjanikke, kelle mõte ja sõna on aidanud nende lugejatel või kuulajatel mõista paremini ja avaramalt maailma meie ümber. Teenetemärgi saavad ajalehe Põhjarannik peatoimetaja Erik Gamzejev, muusikaajakirjanik Immo Mihkelson ning kirjanik, ajakirjanik ja loodushoiu populariseerija Vladislav Koržets.

Kohaliku elu edendajad

Eesti tunnustab kohaliku elu edendajaid. Valgetähe teenetemärgi saavad Narva stuudioteatri Ilmarine kunstiline juht ja lavastaja Juri Mihhaljov, Jõgeva TREFF-i algataja Igor Ellisson, Käsmu külavanem ja Käsmu meremuuseumi asutaja Aarne Vaik, Peterburi Eesti Seltsi eestvedaja Viiu Fjodorova, Matsalu Loodusfilmide Festivali üks algatajatest ja eestvedajatest Tiit Mesila, Tõrva kiriku taastaja ja kammersaali asutaja Ilmar Kõverik ning Agu Leivits, kes on aastakümneid uurinud Eesti soid, millega on kaasa aidanud näiteks Soomaa Rahvuspargi ja Alam-Pedja Looduskaitseala rajamisele. Eesti Punase Risti teenetemärgi saab vanemliku hooleta jäänud laste abistaja Viiu Orgmets.

Ettevõtjad ja sportlased

Eesti tunnustab riigi majandust edendanud ettevõtjaid ning Valgetähe teenetemärgi saavad Läänemere ühe suurema ja konkurentsivõimelisema laevakompanii ülesehitaja, AS Tallink Grupp juhatuse esimees Enn Pant, aga samuti ligi kümme aastat Lääne-Virumaal Haljalas tegutseva Bellus Furniture OÜ üks omanikke Rolf Kristian Relander ning Valgamaal teraviljakasvatusega tegeleva Puide talu omanik Mati Nurm.

Eesti tänab sportlasi, kes on oma maale kuulsust ja tuntust toonud ning süvendanud isikliku eeskujuga spordiharjumusi kodus. Teenetemärgi saavad 2010. aasta maailmameister epees Nikolai Novosjolov, Eesti jalgpallikoondise endine poolkaitsja ja praegune jalgpallitreener Martin Reim ning endine korvpallur ja nüüdne õpetaja Viktor Viktorov.

Eesti Punase Risti teenetemärgi saavad üle saja korra doonorina verd loovutanud Anu Vainola Pärnust ja Laine Rande Jõgevalt.

Sõbrad-toetajad välismaal

Eesti tänab ka oma sõpru ja toetajaid välismaal. Maarjamaa Risti teenetemärgi saavad ka Türgi põllumajandus- ja maaeluminister Mehmet Mehdi Eker, kelle eestvõttel algatati Eesti-Türgi põllumajandusalane koostöö, NATO strateegilise kontseptsiooni koostamise nn tarkade rühmas Balti riike esindanud Läti endine välisminister Aivis Ronis, Kanada parlamendi saadik ja Musta Lindi Päeva – Euroopa kommunismi- ja natsismiohvrite mälestuspäeva – üks algatajatest Robert Rae.

Eesti Punase Risti teenetemärgi saab Eesti lastearstide koolitaja ja meie laste haruldaste haiguste ravi korraldaja Soomes professor Risto Rintala.

President Ilves annab teenetemärgid üle 23. veebruaril.

Riiklikud autasud Eesti Vabariigi 93. aastapäeva eel:

Riigivapi III klass
Jürgen Ligi - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja, rahandusminister
Ivari Padar - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja, rahandusminister aastatel 2007-2009

Riigivapi IV klass
Heli Susi - vabadusvõitleja, pedagoog

Riigivapi V klass
Olev-Kõu Pärn - vabadusvõitleja
Heiti Tõnisson - vabadusvõitleja

Valgetähe III klass
Rein Minka - panganduse edendaja
Nikolai Novosjolov - vehkleja, maailmameister
Enn Pant - ettevõtja
Leo Rohlin - keraamik, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor
Peep Sürje - tehnikateadlane, Tallinna Tehnikaülikooli professor
Uno Uiga - koorilaulu edendaja, dirigent
Tea Varrak - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja
Margarita Voites - ooperilaulja

Valgetähe IV klass
Irina Belobrovtseva - kirjandusteadlane, Tallinna Ülikooli professor
Kristjan Haller - füüsik, Tartu Ülikooli teadusprorektor
Indrek Hirv - luuletaja
Jüri Järs - raamatukogunduse arendaja
Ülle Kaljuste - näitleja
Guido Kangur - näitleja
Vladimir-Georg Karassev-Orgusaar - publitsist, filmilooja
Avo Keerend - graafik
Birute Klaas - keeleteadlane, Tartu Ülikooli professor
Helgi Klein - koolijuht, puuetega laste abistaja
Agu Leivits - loodushoidja
Kadri Maasik - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja, riigiametnik
Mare Mikof - skulptor
Mart Orav - kultuuriuurija, toimetaja
Meelis Pai - kultuurielu edendaja
Jaak Panksepp - neuroteadlane, Washingtoni Ülikooli professor
Rolf Kristian Relander - ettevõtja
Viive-Riina Ruus - pedagoogikateadlane, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor
Joel Sang - luuletaja, kirjanduskriitik
Peeter Seestrand- Eesti ja Euroopa Liidu suhete edendaja, riigiametnik
Jelena Skulskaja - kirjanik ja ajakirjanik
Anne Sulling - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja, riigiametnik
Leila Säälik - näitleja
Aivar Tommingas -näitleja
Peeter Torop - kirjandusteadlane ja semiootik, Tartu Ülikooli professor
Maruta Varrak - kultuuripärandi talletaja

Valgetähe V klass
Slawomira Borowska-Peterson - Eesti-Poola kultuurisuhete edendaja
Igor Ellisson - kohaliku elu edendaja
Olaf Esna - kohaliku elu edendaja Pärnumaal
Viiu Fjodorova - eestluse hoidja Venemaal
Erik Gamzejev - ajakirjanik
Lia Kaljuste - laste- ja noortetöö korraldaja
Vladislav Koržets - kirjanik ja ajakirjanik, loodushoiu populariseerija
Ilmar Kõverik - kultuurielu edendaja Valgamaal
Virve-Elfriide Köster - rahvalaulik
Olev Lõndso - vastupanuvõitleja, arst
Tiit Mesila - loodushariduse edendaja
Juri Mihhaljov - lavastaja, kultuurielu edendaja
Immo Mihkelson - muusikaajakirjanik
Mati Nurm - põllumajanduse edendaja
Erik Peterson - riigiametnik
Kajar Pruul - kirjandusteadlane ja tõlkija
Martin Reim - jalgpallur, treener
Malle Reimann - õpetaja, hariduselu edendaja
Arvo Tinni - eestluse hoidja Austraalias
Ivi Tivik - muusikapedagoog
Heldur Vaabel - muusikapedagoog, dirigent
Aarne Vaik - külaelu edendaja ja ajaloo talletaja
Viktor Viktorov - korvpallur, Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud

Eesti Punase Risti III klass
Tiit Meren - kirurg
Anu Raisma - tervishoiuekspert
Risto Juhana Rintala - kirurg, Eesti lastekirurgide koolitaja, Soome

Eesti Punase Risti IV klass
Jarno Habicht - tervishoiu edendaja
Viiu Orgmets - laste hoolekande edendaja

Eesti Punase Risti V klass
Eevi Friedrichs - vabadusvõitleja
Laine Rande - vereandja
Anu Vainola - vereandja

Kotkaristi I klass
Egon Ramms - Eesti-NATO koostöö arendaja, Saksamaa

Kotkaristi III klass
Witold Marian Kudryk - Eesti-NATO koostöö arendaja, kolonel, Poola

Kotkaristi IV klass
Alo Kirsimäe - politseiametnik
Adam Pawel Rzeczkowski - Eesti-NATO koostöö arendaja, kaptenmajor, Poola

Kotkaristi V klass
Martin Arpo - kaitsepolitseiametnik
Aivo Pinte - piirivalveametnik
Marlen Piskunov - kaitsepolitseiametnik
Kalmer Viska - politseiametnik

Kotkaristi kuldrist mõõkadega
Andri Harkmann - kaitseväelane, staabiveebel
Üllar Käggo - kaitseväelane, veebel
Karol Treial - kaitseväelane, veebel

Kotkaristi kuldrist
Gunnar Metsma - vabadusvõitleja
Leopold Viirpalu - vabadusvõitleja

Maarjamaa Risti II klass
Joaquín Almunia Amann - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja, Hispaania
Olli Ilmari Rehn - Eesti auroalaga liitumisele kaasaaitaja, Soome
Aivis Ronis - Eesti-Läti suhete edendaja

Maarjamaa Risti III klass
Mehmet Mehdi Eker - Eesti-Türgi suhete edendaja, Türgi põllumajandus- ja maaelu minister
Michael Turner Evanoff - Eesti-NATO suhete edendaja, Ameerika Ühendriigid
André Glucksmann - filosoof, Prantsusmaa
Markku Matti Laukkanen - Eesti-Soome suhete edendaja, Soome parlamendi liige
Viktoras Petkus - Balti riikide iseseisvuse eest seisja, Leedu
Robert Keith Rae - Euroopa kommunismi- ja natsismi-ohvrite mälestuspäeva algataja, Kanada

Maarjamaa Risti IV klass
Riho Grünthal - Eesti-Soome teadussuhete edendaja, Helsingi Ülikooli professor
Hartmut Lübbert - õigusteadlane, Eesti juristide ja germanistide õpingute toetaja, Saksamaa
Vadim Makšejev - kirjanik, massirepressioonide ohvrite mälestuse talletaja, Venemaa
Jean Pascal Damien Marie Ollivry - Eesti-Prantsuse suhete edendaja, tõlkija, Prantsusmaa
Timo Pesonen - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja, Soome
Gerassimos Thomas - Eesti euroalaga liitumisele kaasaaitaja, Kreeka

Maarjamaa Risti V klass
Risto Juvonen - Eesti rahvusvahelistele kultuurisidemetele kaasaaitaja, Soome

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles