Hoiatus! Ilmus uus väljaanne tänapäeva Eesti laste jubejuttudest

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähekese peatoimetaja Ilona Kivirähk.
Tähekese peatoimetaja Ilona Kivirähk. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna ilmus uus väljaanne tänapäeva Eesti laste jubejuttudest – „Rohelise limakolli kättemaks“.

„Rohelise limakolli kättemaks“ sisaldab lasteajakirja Täheke jubejuttude võistlustele aastatel 2013–2015 saadetud töid, olles mõtteline järg 2008. aastal ilmunud „Eesti lapse jubejuttudeleˮ.

Esimene võistlus toimus täpselt kümme aastat tagasi ja sinna saabus paarsada jutukest. Järgmisel aastal oli võistlejaid juba ligi 500. Ja kuigi esialgu polnud Tähekese toimetusel plaani ühte ja sama võistlust igal aastal korraldama hakata, arvasid lugejad teisiti. Ühel õnnetul aastal ei kuulutatud uut võistlust välja – traditsiooniliselt vältab see läbi novembrikuus –, aga võistlustööd hakkasid saabuma sellegipoolest, üks jubedam kui teine. Nii et järgmisel aastal tuli võistlus ikkagi välja kuulutada.

Koostaja Ilona Martson märgib: „Kuna ühel võistlusel osaleb umbes 400–500 tööd, on rebimine suhteliselt tihe. Aga enamik sellest, mis pärast žürii valikut järele jääb, on lihtsalt puhas kuld. Lugege, ja te veendute selles ise!“ Tähekese jubejuttude žürii tuumikusse kuuluvad Tähekese peatoimetaja Ilona Martsoni kõrval juba aastaid ka lastekirjanikud Jaanus Vaiksoo ja Jaak Urmet (Wimberg).

Käesolevas raamatus on põhiliselt kasutatud 2013.– 2015. aasta võistluste võidutöid, kuid mitte ainult. Lisatud on auhinnakonkurentsist välja jäänud, ent koostaja meelest samuti tähelepanu väärinud jutukesi. Siit leiab õudseid jõulu- ja koolilugusid, eraldi peatükid on poistest ja tüdrukutest, pealkirja „Mai, kellest sai saiˮ alla on kogutud koledad jutud toidust. Peatükid „Päriselt sündinud õudusedˮ ja „Tõesti jubedad jubejutudˮ ajavad tõesti päriselt hirmu peale. Ühtlasi annab see raamat üsna hea pildi sellest, mida tänapäeva lapsed õudseks peavad. Et veel hirmsam oleks, on Sirly Oder ja Marion Undusk raamatusse verdtarretavad pildid joonistanud.

Muide, tundub, nagu oleks sõna „jubejutud“ kogu aeg olemas olnud. Kuid see pole hoopiski nii. „Jubejutud“ mõtles välja lastekirjanik ja Tähekese kunagine peatoimetaja Piret Raud, kes 2006. aastal esimest laste õuduslugude võistlust korraldas.

P. S. Kui te ette ei vaata, võib viiner muutuda zombiks ja valitseda maailma! Ning meid kõiki võib ühel ilusal ööl külastada kirvepäkapikk!

Foto: Raamat

"Rohelise limakolli kättemaks. Eesti lapse uued jubejutud" 

Koostanud Ilona Martson

Illustreerinud Sirly Oder ja Marion Undusk

Kujundanud Angelika Schneider

232 lk

kirjastus Tänapäev

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles