Hakkame asjalikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Madis Sinivee

Moe tujukal maastikul on siiski ka mõni rahulik paik, kus pinnavormid pidevalt ei muutu. On see range klassika? Või romantika? Või romantiline retro? Oh ei – kvaliteetne minimalism on ainus, millele tänapäeval kindel olla saab.

Suvi on emotsiooniderikas ning meeltele väga väsitav aeg. Nüüd pole enam nii kuum – just paras aeg panna ülevoolavad muljed kapipõhja tahenema ja katta end millegi mõtlikumaga, mis kandja ümber ka veidi hingamisruumi jätab. Ära arva, et modernne ja lihtne rõivas peaks olema igav, kaugel sellest. Põnevad vormid, uudsed proportsioonid ja isegi kirkad toonid – kõigile neile on selgejoonelises disainis kohta.

Eesti moemaailmas on mitu meisterlikku loojat, kes suudavad luua kõnekaid rõivaid, kasutamata sealjuures liigselt detaile. Mis on tulemus? Rõiva kandja lööb tähena särama ning paneb end maksma mängleva kergusega. Katrin Kuldma ja Ülle Pohjanheimo ühes Zero showroom’iga tõid Ammende villas suvelõpul lavale puhta põhjamaise joone isikupärasel ja värvikal kujul. Kuidas panna kokku moekas komplekt, mis oleks šikk, lihtne ja lööv? Stilist Piret Vapajeva pani meie parimate loomingust kokku terve rea inspireerivaid ja intrigeerivaid komplekte. Õppigem meistritelt.

Kvaliteetne kangas. See on nüüd nutmapanev tõehetk kiirmoe fännidele, aga nii on – viletsast kangast saab vaid viletsaid rõivaid. Kaunis siluett ja selge vorm vajab mõjule pääsemiseks õilsat materjali, aga seda paraku poolmuidu ei pakuta. Mõeldes nüüd veidi, kui palju tööd, aega ja hoolt puhta uue villa tootmine vajab, on see ka igati mõistetav. Õnneks peavad väärt villakangad vastu terve igaviku ja kuna disain ei vanane ka moraalselt, on võimalik oma elegantses mantlis, komplektis või kleidis stiilipunkte korjata kas või kümme aastat.

Proportsioonide keel. Igaühel on oma ainulaadne kehakuju, mis tuleb enim esile siis, kui oskad pikkused ja mahud täpselt paika timmida. Parim abiline on siin moelooja, kuid ise kombineerides aitavad mõned kavalused. Esiteks unusta kiusatus suruda selga liiga kitsukesi rõivaid. Kõige ilusam on, kui kandja ja kehakatte vahele jääb liikumisruumi, ning usu – sellises riietuses paistad sa palju saledam kui vorstinahana kurdu kiskuvas kleidis. Tervikut kokku pannes järgi rütmi, võrdsed mahud jäävad liiga staatilised. Pikka täiendab lühem pind, avarat kitsam element.

Sügisgarderoobi alustalad. Milliste lihtsate asjade peale siis oma sügisene välimus üles ehitada? Sügismantel on meie kliimas A ja O. Selge siluett ja vastavalt maitsele neutraalne hall või jõuline värv. Poolpikad varrukad, vaheliti kantavad lahtised hõlmad, endiselt ümar õlajoon – põnevaid detaile on palju. Proovi kindlasti uut kostüümi – püksid või seelik ja villakangast pluus. Põnevam ja lihtsajoonelisem kui klassikaline jakiga komplekt. Korralik sirgejooneline villakrepist kleit saab tõenäoliselt rõivaks, mida kannad pea iga päev. Ning kusagile ei pääse klassikalisest valge kraega päevasärgist ja paarist avara joonega pükstest, mis sobivad hästi nii mantli, pluusi kui ka kleidi alla.

Detailid – maskuliinsus või funktsionaalsus. Pinnapealsel vaatlusel paistab, et lihtne rõivas on ideaalne foon – täienda millega tahad ning iga vigur pääseb mõjule. See on aga õige vaid osaliselt, sageli läheb asjade olemus ja ilu nii kaduma. Parim on olla kade ja kokkuhoidlik kaunistaja. Ehe võiks olla selge joonega ning proportsioonidelt piisavalt suur, et mõjule pääseda. Pisikese tilu-lilu-ilu võiks pigem ära jätta. Käekott võiks olla karakteriga, selge vormiga, selgelt silmajääv või vaikivalt märkamatu. Oskus kaunis tervik õige jalanõuga alla kriipsutada on aga kogu stilistika olulisim osa. Unusta kekutavad ja kenitlevad kingakesed – jõuline maskuliinne joon, praktiline sportlikkus mõjub palju õigemalt. Ära karda kombineerida kleite Oxfordi tüüpi kingade, poolsaabaste ja botastega. Ka sokid, olgu poolde säärde või lühikesed, lisavad tervikule uljust ja värskust.

Värvid – rahu või jõud. Paljudele kerkivad silme ette betoonseinu meenutavad hallid rüüd, kui moes taas minimalismijutte aetakse. Jah, see on üks võimalustest – täiesti töötav. Kui tahad rohkem isikupärakraade, võta lisaks mängu mõni omapärane toon, kuid hoidu liialt hoogu minemast. Üks värvikas element on enam kui küllalt ning see võib vabalt olla lisatud hoopis koti või kingapaari kujul. Jahedat rahu on keerukas luua, kuid lihtne lõhkuda. Teine võimalus on valida just nimelt värv – selge, kehtestav ja kirgas –  ning kasutada seda suurel pinnal. Ühe võimsa värvi selge sõnum on vastuvaidlematu ja veenev. Miks mitte ennetada iga-aastast sügisnukrust ja energialangust tugeva punasedopinguga? Või lajata selge sinisega. Usu – sügistaevas valitseb pigem hall, nii et oled väga eriline. Aitab alati!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles