Prantsuse peaminister: paljad rinnad on Prantsusmaale omasemad kui burkiinid (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eugene Delacroix maal «La Liberté guidant le peuple»
Eugene Delacroix maal «La Liberté guidant le peuple» Foto: SCANPIX

Prantsusmaa peaministri Maneul Vallsi arvates sobivad paljad naiserinnad Prantsusmaa iseloomustamiseks paremini kui mosleminaiste kogu keha kattev ujumiskostüüm burkiinid.

Vallsi sõnul on Prantusmaa sümbolit Marianne`i kujutatud sageli paljaste rindadega, edastab The Independent.

Prantsusmaa paljud kuurordid keelasid avalikes randades burkiinide kandmise, kuid kohtud tühistasid selle keelu, teatades et burkiinide keelamine on vastuolus inimõigustega. Kohalike omavalitsuste juhid lubasid jätta burkiinikeelu kohtute otsusest hoolimata jõusse.

Prantsuse kohalike võimude arvates sümboliseerivad burkiinid inimvabaduste ja -õiguste ning isikliku vabaduse puudumist ning samas on tegemist religioonile viitava rõivastusega.

Manuel Vallsi arvates tuleb burkiiniprobleemi vaadelda Marianne´i valguses.

«Marianne`il on paljad rinnad, kuna ta toidab rahvast. Ta ei kanna loori, kuna ta on vaba. Just tema iseloomustab Prantsusmaad kõige paremini,» teatas peaminister.

Ajaloolastele ei jäänud Vallsi kommentaar märkamata ja nende arvates on peaministri seisukohad kummalised.

Ajaloolane Mathide Larrere  nimetas Vallsi avalikult kretiiniks ning lisas, et Marianne´i paljad rinnad on allegooria ja tema puhul ei ole viidatud talle kui naisele.

Ajaloolane lisas, et kunstnik Eugene Delacroix 1830. aasta kuulsal maalil «La Liberté guidant le peuple» (Vabadus viib rahva barrikaadidele), kus on  samuti näha paljarinnalist naist, ei ole viidatud Prantsuse Vabariigile, vaid vabadusele.

Ajaloolase Nicolas Lebourg ´i arvates ajas peaminister segamini Delacroix´maalil oleva naistegelase, Vabaduse, vabariigi sümboli Marianne`iga.

Roheliste partei esindaja Cecile Duflot teatel on Marianne´i sageli kujutatud Früügia mütsiga, mis on samuti viide revolutsioonile, mitte vabariigile.

Marianne on Prantsuse Vabariigi sümbol alates 1848. aastast kui Prantsusmaal lakkas olemast kuningavõim. Marianne sümboliseerib vabadust, demokraatiat ja kuningavõimu vastasust. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles