Vakra: sotsid ei ole kordagi arutanud Kaljuranna toetamist valimiskogus

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra.
Rainer Vakra. Foto: Toomas Tatar/Postimees

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikme Rainer Vakra tegi täna päeval sotsiaalmeedias postituse, milles ta ei välistanud, et sotsid võivad valimiskogus toetada marina Kaljuranda. Vakra sõnul oli postitus ajendatud Reformierakonna juhatuse liikmete põhjendustest, miks nad asusid toetama Siim Kallast ja sotsid pole kaljuranna võimalikku toetamist kordagi arutanud.

«Minu Facebookis tehtud postitus oli ajendatud puhtalt reformierakondlaste kommentaaridest, miks nad otsustasid toetada viietunnise maratonkoosoleku järel Siim Kallast. Reformierakondlaste jutu, nagu toetaksid teised erakonnad Siim Kallast, on vaja kindlasti täpsustada. See ei ole nii,» rääkis Vakra Postimehele.

Vakra sõnul kehtis sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna vahel kokkulepe teineteise kandidaatide toetamiseks ainult riigikogus toimunud hääletuste puhuks ja see on juba ajalugu.

«Nüüd on aega kuu aega arutada ja läbi rääkida, et leida Eestile parim president. Me ei saa praegu väita, et see on Marina Kaljurand. Sotsid ei ole seda arutanud, kuid kindlasti ei saa välja öelda, et sotsid toetavad valimiskogus Siim Kallast. Me alles hakkame valijameestega kohtuma ja arutama. Kõikvõimalikud vihjed selle kohta, nagu oleks otsus tehtud, ei pea paika,» rääkis Vakra ja kinnitas, et tema postituse ajendasid reformierakondlaste kõrvariivavad kommentaarid.

Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski ütles, et ka valijameestekogus presidendi valimine eeldab kokkuleppeid erakondade vahel. Tema hinnangul saavad need olema oluliselt vähem läbipaistvad kui need olnuks riigikogus.

«Küsimus ei ole mitte selles, kes atraktiivsema kandidaadi üles seab, vaid selles, kuidas erinevate erakondade vahelises koostöös on võimalik parima presidendini jõuda. Kui siin on mõned inimesed rääkinud sellest, et parlamendi tasemel tuleb kokku leppida ja see on keeruline ja on parem valijameestekogus mängida, siis valijameestekogus eeldab presidendivalimine täpselt samamoodi kokkuleppeid ja ega need kokkulepped ei tule kindlasti lihtsamad. Tõenäoliselt tulevad nad oluliselt pimedamad ja läbipaistmatumad,» ütles Ossinovski rahvusringhäälingu uudisteportaalile.

«Kui valijameestekogus kordub jälle sama olukord, et igaüks on rangelt oma kandidaadi taga, siis me jõuame täpselt samamoodi patiseisu,» lausus ta ja lisas, et sotsid pole ühtegi läbirääkimist valijameestekogu osas teiste erakondadega alustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles