Draamal on kõik lavastused võrdsed

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hele Kõrve Kaelkirjanikuna Tallinna Linnateatri lavastuses «Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus».
Hele Kõrve Kaelkirjanikuna Tallinna Linnateatri lavastuses «Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus». Foto: Siim Vahur/Tallinna Linnateater

Eesti teatri festival toimub alates 1996. aastast. Kui algusaastatel tõi festival Tartusse kokku eesti teatri viimase hooaja parimad lavastused, siis viimased viis aastat on Draama olnud kuraatorifestival, kus põhiprogrammi kaheksa lavastust valib välja üks teatrile lähedal seisev inimene. 

2016. aastast on aga taas kõik uut moodi – SA Eesti Teatri Festivali ja SA Eesti Teatri Agentuuri korraldatud konkursi parima festivaliidee leidmiseks võitis Tartu Uus Teater, kes ka esmaspäeval algava festivali taga seisab. Draama 2016 kunstiline juht on Tartu Uue Teatri loominguline juht Ivar Põllu.

Kuna festivalipublik on valdavalt Lõuna-Eesti teatrivaataja, siis sooviti Tartusse tuua just neid lavastusi, mis muidu ülikoolilinna ei jõua. Seetõttu ei ole festivaliprogrammis Tartu teatrite repertuaari või neid Eesti teatrite lavastusi, mis hooajal Tartus gastroleerivad. «Ja kui on, siis on sel mingi eriline kunstiline põhjus loomaks kooslusi, mis ei saaks teoks kuskil mujal kui siin. Nii võib sel aastal programmis näha Vanemuise lavastust «Üritus», mis koos oma Eesti Draamateatri festivalil osaleva lavastusega «Valgustaja» moodustavad kena Uku Uusbergi komplekti,» põhjendab Ivar Põllu.

Ivar Põllu tunnistab, et kuna lavastuste Tartusse toomine on tihtipeale ajakulukas ning nõuab suurt ehitamist, siis oli üheks eesmärgiks töö tasuvus, seda nii teatrite kui publiku mõistes – mida rohkem publikut etendusi näeb, seda parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles