Hümni rüvetamise eest riigi vihatuimaks meheks

Mariel Gregor
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colin Kaepernicku otsus USA hümni ajal protesti märgiks istuda on hetkel USAs üks üks kuumemaid teemasid.
Colin Kaepernicku otsus USA hümni ajal protesti märgiks istuda on hetkel USAs üks üks kuumemaid teemasid. Foto: SCANPIX/REUTERS

Kuigi spordijuhid korrutavad igal võimalusel, et sport ja poliitika ei kuulu kokku ning spordivõistlused pole koht, kus oma meelsust väljendada, tekib aeg-ajalt ikka sportlasi, kellele on suurem pilt tähtsam kui sport.

Viimane juhtum pärineb Ameerika Ühendriikidest, kus sealne Ameerika jalgpalli profiliiga NFLi mängija Colin Kaepernick otsustas hümni ajal istuda. Ta avaldas sellega protesti politseivägivalla vastu mustanahaliste vastu. Riigilipp ja hümn on paljudele ameeriklastele aga püham ja suurema tähendusega kui mõnes teises riigis ja vastukaja on olnud meeletu.

Jalgpallur teatas eelmisel nädalal, et ei kavatse hümni ajal püsti seista, nagu on hea tava, ja on hümni ajal protestiks istunud kõigil hooajaeelsetel mängudel. «Ma ei tõuse püsti ega austa sellise riigi lippu, mis ahistab mustanahalisi inimesi. Minu jaoks on see suurem kui jalgpall ja oleks isekas, kui vaataksin toimuvat lihtsalt pealt. Tänavatel on surnukehad ja inimestele makstakse palgata puhkuse eest ja nad pääsevad mõrvast puhta nahaga,» sõnas mustanahaline mängumees oma avalduses, viidates politseivägivallale.

Mõned fännid on seepeale hakanud Kaepernicku mängusärke põletama, teised korraldavad tema toetuseks protestimarsse. Mitu kaasmängijat on talle selle eest toetust avaldanud, teised hukka mõistnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles